Zoeken

Marokkaans parlement verdeeld over verhoging alcoholbelasting

7 november 2020 - 11:40 - Economie

©

In het Marokkaanse parlement zijn de meningen verdeeld over de voorgenomen verhoging van de belasting op alcoholische dranken. Deze maatregel is onderdeel van de begroting voor 2021 (PLF). Volgens een minderheid in het parlement zou de verhoging leiden tot meer smokkel van alcohol.

Volgens de overheid gaat de verhoging voor twee positieve effecten zorgen. Enerzijds zal het inkomsten opleveren voor de staatskas en anderzijds zal het ervoor zorgen dat burgers hun alcoholgebruik gaan verminderen.

De oppositie benadrukt echter dat de effectiviteit van deze maatregel in andere landen nooit is bewezen. Vorig jaar voerde een adviseur van de socialistische partij USFP nog aan dat alcoholische dranken "bijzonder gewaardeerd" zouden worden door Marokkanen.

De oppositie vreest dat de nieuwe maatregel een boemerangeffect zal hebben. Volgens een CDT-lid is het schadelijk voor een "niche die de staat veel meer oplevert dan de inkomsten die worden gegenereerd door de visserijovereenkomsten die zijn ondertekend met de Europese Unie".

FGD-parlementslid Omar Balafrej, bekend om zijn sociale activisme op het gebied van ongelijkheid, onderwijs en gezondheid, hekelt het voornemen van de PJD-regering. Hij betreurt het voornamelijk dat de regering blijkbaar afhankelijk is van alcoholinkomsten om het budget van de staat te verhogen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team