Zoeken

Marokko: PJD stapt over naar oppositie

19 september 2021 - 10:00 - Marokko

©

Na de historische nederlaag van de Partij voor rechtvaardigheid en ontwikkeling (PJD) bij de verkiezingen van 8 september, kwam de nationale raad van de partij zaterdag voor het eerst samen. De partij van de Lamp heeft besloten om naar de oppositie over te stappen.

"Toen wij aan de macht waren werden we beschuldigd van het spelen van de rol van de oppositie, vanwege het werk dat wij hebben verricht en vanwege de onderzoekscommissies die wij hebben voorgezeten. Nu we deel uitmaken van de oppositie, mag men nog veel meer verwachten, vooral omdat we een grote kennis hebben van veel dossiers," zegt Moustapha Al Ibrahimi, voormalig PJD-fractievoorzitter in de Kamer, aan SNRT News.

Lees ook: Marokko: PJD, slechte verliezer

Volgens Al Ibrahimi zal de islamitische partij niet uiteenvallen, zoals sommigen wensen. Integendeel, de PJD zal verenigd blijven rond een "stevige kern" en gehecht blijven aan "haar organisatie en haar interne democratische processen" die haar tot "een formatie hebben gemaakt die niet gemakkelijk kan worden onderdrukt", verzekert Moustapha Al Ibrahimi. Hij voegt eraan toe dat de partij op verschillende gebieden goede resultaten heeft geboekt en dat de recente gebeurtenissen geen aanleiding mogen zijn voor de partij om haar oriëntatie en beginselen te wijzigen.

Lees ook: PJD denkt al aan volgende verkiezingen

"Het is wel mogelijk om partijleiders te vervangen vanwege de manier waarop zij deze fase hebben geleid, maar het mandaat van de partij aan het hoofd van de regering vond echter plaats in een andere context," zegt hij. De nieuwe oriëntaties van de partij zullen worden bepaald op het volgende uitzonderlijke congres, dat gepland staat in december.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team