Zoeken

PJD denkt al aan volgende verkiezingen

12 september 2021 - 11:20 - Marokko

©

Na de nederlaag van begin deze week denkt de Partij voor Gerechtigheid en Ontwikkeling (PJD) al aan de volgende verkiezingen. De islamitische partij rekent daarvoor op haar duizenden leden die in de openbare dienst, ministeries en gemeenteraden in Marokko werken.

De PJD heeft bij de parlementsverkiezingen op 8 september 2021 een historische nederlaag geboekt, maar weigert in zelfmedelijden weg te zinken. Saadeddine El Othmani en zijn partijgenoten anticipeerden op een nederlaag bij de verkiezingen door invloedrijke leden van de partij op sleutelposities te plaatsen in verschillende ministeries en staatsadministraties.

Assabah schrijft dat deze leden "slapende cellen" zijn die in crisisperiode kunnen worden geactiveerd. Wat voor de partij uiterst belangrijk is, is de rol van de "cellen" om relationele netwerken op te bouwen in aanloop van de volgende verkiezingen.

Volgens het blad is het namelijk traditioneel bij de PJD dat de leden trouw zweren aan de partij en niet aan de Staat. Deze strategie werd in 2011 ontwikkeld en hielp de partij om de verkiezingen in 2015 en 2016 te winnen. De "slapende cellen" wachten enkel op instructies van de partij om de comeback van de PJD bij de volgende verkiezingen voor te bereiden.

Bladna.nl