Zoeken

Marokko: parlementsleden ontvangen vergoeding in gevangenis

16 oktober 2022 - 19:00 - Marokko

©

Marokkaanse parlementsleden die door de rechter tot een strafrechtelijke gevangenisstraf zijn veroordeeld, blijven hun maandelijkse toelage ontvangen.

Parlementsleden die een gevangenisstraf uitzitten in Marokko, krijgen nog steeds maandelijks een toelage van gemiddeld 36.000 dirham. Het bedrag wordt rechtstreeks naar hun rekeningen overgemaakt, meldt het dagblad Assabah.

Lees ook: Marokkaans Kamerlid fraudeert bij tolpoortjes

Onder de gevangen parlementsleden die deze vergoedingen blijven ontvangen bevinden zich onder meer Rachid El Fayek van de Nationale groepering van Onafhankelijken (RNI), die vastzit voor "verduistering van openbare middelen, corruptie, vervalsing, meerdere schendingen van de stedenbouwkundige code en machtsmisbruik", en parlementslid Babour Sghir van de Constitutionele Unie (UC), die vastzit voor "fraude, corruptie en de verduistering van 240 miljoen dirham", aldus bronnen van het dagblad.

Lees ook: Marokkaans parlementslid cel in voor drugshandel

De commissie die belast is met de hervorming van het reglement van orde van de Eerste Kamer, heeft daarom gekozen voor een "schorsing van de vergoedingen van parlementsleden die tot een minimale straf van één jaar gevangenis zijn veroordeeld, zelfs in eerste aanleg". Maar detentie leidt niet automatisch tot een veroordeling, en dat leidt weer tot vragen over parlementsleden die op borgtocht worden vervolgd.

Bladna.nl