Zoeken

Marokko leidt 2800 artsen en 5600 verpleegkundigen op

9 februari 2023 - 10:00 - Marokko

©

Om de huisartsgeneeskunde te bestendigen en verder te ontwikkelen en zo de toegang tot gezondheidszorg en diensten voor Marokkanen te vergemakkelijken, is de regering van plan om 2800 artsen en 5600 verpleegkundigen op te leiden tegen 2030.

Volgens minister Khalid Ait Taleb van Volksgezondheid en Sociale Bescherming, is de huisarts van het allergrootste belang. De gezinsgeneeskunde behandelt de patiënt namelijk in alle aspecten van de gezondheid, ongeacht leeftijd of geslacht. Tijdens een debat in de Tweede Kamer zei de minister maandag dat de verdere ontwikkeling van deze vorm van geneeskunde één van de grootste prioriteiten is van de regering en één van de belangrijkste pijlers van de hervorming van de gezondheidszorg.

Lees ook: Marokko mist 32.000 artsen en 65.000 verpleegkundigen

De minister van Volksgezondheid erkende wel dat er een algemeen tekort is aan artsen en verpleegkundigen. De sector moet daarom eerst van voldoende geschikt personeel worden voorzien, vooraleer er gewerkt kan worden aan het bestendigen en verder te ontwikkelen van de huisartsgeneeskunde. Zo is het de bedoeling om 2800 huisartsen en 5600 verpleegkundigen op te leiden tegen 2030.

Lees ook: Marokkaanse verpleegkundigen mogen opereren, artsen boos

Elke huisarts zal worden bijgestaan door twee verpleegkundigen, aldus Khalid Ait Taleb, die ook aankondigde dat het departement Volksgezondheid gaat samenwerken met het ministerie van Hoger Onderwijs, om huisartsgeneeskunde te integreren in de specialisaties die in de medische opleidingen worden onderwezen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team