Zoeken

Marokkaanse verpleegkundigen in Quebec teleurgesteld

4 februari 2023 - 16:00 - Wereld

©

Quebec is niet in staat om goede arbeidsvoorwaarden aan te bieden aan verpleegkundigen uit het buitenland. Deze zijn hoofdzakelijk afkomstig uit Frankrijk, maar ook uit België, Marokko, Kameroen, Tunesië, Libanon en Benin. Toch wil de Canadese stad nog meer verpleegkundigen uit het buitenland aantrekken. Er gaan stemmen op tegen het beleid van de regering, die niet lijkt te weten hoe de zorgprofessionals behouden kunnen worden.

Om het tekort aan verpleegkundigen op te vangen, werft de regering van François Legault actief duizenden professionals aan. Heel wat zorgprofessionals vinden dit echter geen goede oplossing, want het is één zaak om verpleegkundigen in het buitenland aan te werven, maar het is een andere zaak om ze op langere termijn te behouden. Daarvoor moeten de arbeidsvoorwaarden verbeteren. "We kunnen onder de huidige omstandigheden niet op zoek gaan naar verpleegkundigen in het buitenland," zegt Julie Bouchard, voorzitter van de Interprofessionele Gezondheidszorg Federatie van Québec (FIQ) aan Le Devoir. Volgens haar slaan de kwesties van werkdruk, verplichte overuren en patiënten-ratio’s "nergens op".

Lees ook: Marokkaanse verpleger vertelt over zijn ervaring in Quebec

Ze roept de regering op om iets te doen aan de arbeidsomstandigheden van de verpleegkundigen. "We moeten de arbeidsomstandigheden verbeteren, de zorgteams stabiliseren, een wet op de ratio’s invoeren, het personeelsbestand plannen en dan zullen we pas precies weten hoeveel verpleegkundigen we nodig hebben en hoeveel we er uit het buitenland kunnen halen en we moeten hen goede omstandigheden bieden in Quebec," is haar pleidooi. "Als we hun arbeidsvoorwaarden aanzienlijk verbeteren met betere salarissen, zullen we pas een slingerbeweging op gang kunnen zetten en dan kan de overheid pas zeggen dat het een goede werkgever is," stelt Bouchard.

Lees ook: Quebec werft Marokkaanse verpleegsters aan

Volgens gegevens van het ministerie van Volksgezondheid had Quebec op 17 december 2022 behoefte aan 3871 verpleegkundigen en clinici. De stad is ook op zoek naar 1708 verpleegassistenten voor een totaal van 5500 in te vullen posten.

Bladna.nl