Zoeken

Marokko mist 32.000 artsen en 65.000 verpleegkundigen

20 januari 2023 - 10:00 - Marokko

©

Marokko heeft minstens 32.000 artsen en 65.000 verpleegkundigen nodig om zijn ambities op het gebied van gezondheidszorg te verwezenlijken, aldus minister van Volksgezondheid Khalid Ait Taleb.

De minister gaf in een interview met Hespress aan welke hervormingen Marokko doorvoert om zijn grote sociale plannen te realiseren. Het koninkrijk wil medische en sociale bescherming door de gezondheidszorg te hervormen. Zonder een geschikte ziekenhuisstructuur en voldoende gekwalificeerd personeel kunnen deze projecten echter niet worden gerealiseerd, benadrukte hij.

Lees ook: Frankrijk zoekt artsen in Marokko

Met het oog hierop vindt geleidelijk een omwenteling plaats die rekening houdt met het menselijk potentieel en de belangen van de Marokkaanse burgers, aldus Khalid Ait Taleb. Hij verduidelijkte welke verschillende wettelijke regelingen worden uitgevaardigd om het tekort aan medisch personeel, dat volgens de minister momenteel 32.000 artsen en 65.000 verpleegkundigen bedraagt, te verminderen.

Daarbij noemde hij de goedkeuring voor "regionaal beheer". Concreet zal elke regio van het koninkrijk zijn medisch personeel beheren en middelen voor opleiding toewijzen. Marokko is ook van plan de medische studies in te korten van zeven naar zes jaar.

Lees ook: Marokkaanse verpleegkundigen mogen opereren, artsen boos

Op lange termijn wil Marokko de graadmeter verhogen van 1,7 artsen per 1000 inwoners tot 2,5 artsen per 1000 inwoners in 2025 en zelfs tot 4,2 artsen per 1000 inwoners in jaren daarop. Dat strookt met de aanbevelingen van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO), aldus Ait Taleb.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team