Zoeken

Grote groep Marokkaanse verpleegkundigen naar Canada vertrokken

5 april 2023 - 21:00 - Wereld

©

Verpleegkundigen van Marokkaanse en andere nationaliteiten, zijn in Quebec aangekomen in het kader van het wervingsprogramma van de regering, dat nu zijn vierde fase is ingegaan.

De regering van Quebec lanceerde in februari 2022 een plan om internationaal 1000 verpleegkundigen aan te werven. Uit de meest recente gegevens van het ministerie van Volksgezondheid en Sociale Zaken, blijkt de voortdurende aankomst van honderden verpleegkundigen uit Tunesië, Kameroen, Marokko, Algerije, Libanon en Haïti, aldus La Presse. Tussen september en november 2022 werden 205 mensen onthaald voor de eerste fase van het project. Tegen het einde van volgend najaar zouden ze als volwaardige verpleegkundigen moeten meedraaien in de gezondheidszorg in Quebec.

Lees ook: Quebec ontvangt in Marokko 356.000 kandidaturen voor 1400 banen

Tijdens fase II werden in totaal 240 kandidaten geselecteerd. Zij kwamen in Quebec aan tussen januari en april 2023. De 202 rekruten voor fase 3 worden tussen mei en juli van dit jaar verwacht. Ten slotte worden nog 377 personen geselecteerd voor fase 4. Wanneer ze in Quebec aankomen in het najaar van 2023, kunnen ze meteen een opleiding volgen.

Lees ook: Verplegers verlaten Marokko massaal vanwege gebrek aan valorisatie

Alvorens een vast te contract te krijgen moeten deze, door de geïntegreerde centra voor gezondheidszorg (CISSS of CIUSSS) aangeworven buitenlandse professionals, slagen voor een Franse taalvaardigheidstest, geëvalueerd worden door de orde van verpleegkundigen (OIIQ) en een gepersonaliseerde opleiding volgen. Ze moeten ook een bijscholingsprogramma van een jaar volgen in een onderwijsinstelling en ten slotte slagen voor het toelatingsexamen voor verpleegkundigen van de OIIQ.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team