Zoeken

Marokko: ondernemersverbond pleit voor hervatting medisch toerisme

13 oktober 2020 - 19:50 - Economie

©

Marokko is hard getroffen door de economische crisis die is veroorzaakt door het nieuwe coronavirus, met name wat betreft de afname van opdrachten uit het buitenland. Een van de sectoren de hier veel last van heeft is die van het medisch toerisme. De Algemene Confederatie van Marokkaanse Ondernemingen (CGEM) vraagt specifieke aandacht voor deze kwestie.

Met het sluiten van de grenzen tussen verschillende Afrikaanse landen ten zuiden van de Sahara zijn zij genoodzaakt om hun ernstig zieke patiënten naar andere landen door te verwijzen dan voorheen. Het gaat onder andere om patiënten uit Niger, Mauritanië, de Democratische Republiek Congo, Burkina Faso, Ivoorkust en Benin.

De CGEM wil dat deze Afrikaanse patiënten toegang krijgen tot Marokko op vertoon van een attest van dekking door een Marokkaanse medische eenheid. Bovendien zou het makkelijker moeten zijn voor deze mensen om een tijdelijk visum te kunnen krijgen om in het koninkrijk behandeld te worden.

Voor patiënten uit Afrikaanse landen met een inreisvisum (inclusief Mauritanië en de Democratische Republiek Congo) zou de procedure om in Marokko behandeld te kunnen worden moeten worden versneld, adviseert het ondernemersverbond. Ze verzekert de autoriteiten dat zij "alle nodige maatregelen zal nemen bij het vertrek, de aankomst en de terugkeer van patiënten om deze operatie veilig te stellen".

Om de regering gerust te stellen, belooft de CGEM om vóór het vertrek een volledig medisch dossier van de patiënt op te eisen. Dit dossier zal worden bestudeerd voordat de beslissing over medische evacuatie wordt genomen. De patiënt moet dan een negatieve PCR-test uitvoeren in overeenstemming met de voorwaarden die gelden voor vreemdelingen die naar Marokko reizen. Het is de bedoeling dat er vervolgens nauw wordt samengewerkt met de behandelende artsen uit het land van herkomst en dat er ondersteuning wordt gegeven bij alles wat er nodig is voor de repatriëring van patiënten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team