Zoeken

Coronavirus: wellness-industrie in Marokko hard getroffen

12 november 2020 - 13:40 - Economie

©

Ook de wellness-sector in Marokko probeert tijdens de coronavirus-pandemie de draad weer op te pakken, al zijn de beperkingen volgens de managers moordend voor hun zaken. De toekomst voor beauty- en health-spa’s is onzeker, wat een probleem is voor Marokko aangezien deze ondernemingen een belangrijke schakel zijn in het toerisme.

Hoewel de problemen in de wellness-industrie van Marokko niet direct de meeste aandacht opeisen, heeft de sector wel te lijden onder de negatieve ontwikkelingen van een van de grootste zorgenkindjes van de Marokkaanse economie op dit moment: het toerisme. Aangezien het merendeel van de spa’s te vinden zijn in hotels, worden ze dus even hard getroffen door de sterke afname van het aantal toeristen die is veroorzaakt door de pandemie. Hoewel de hotel-branche langzaam aan het herstellen is, laten de omstandigheden het nog niet toe om eenzelfde herstel van de wellness-centra te realiseren. Sommigen konden het niet volhouden en hebben hun deuren moeten sluiten, in de hoop op betere tijden, meldt persbureau MAP.

Volgens een studie van het Global Wellness Institute over wellness-toerisme, is Marokko in deze sector de op een na meest veelbelovende markt in het Midden-Oosten en Noord-Afrika. Maar het coronavirus lijkt deze belofte in de kiem te hebben gesmoord. Zo is bijvoorbeeld Maison d’Asa in Casablanca afhankelijk van hotels waaraan het biologische cosmetische producten levert. De eigenaar van dit bedrijf, Asma El Mernissi, beschrijft de moeilijke situatie: "De pandemie is een echte ramp geweest voor onze activiteit. We werden aan het begin van de pandemie al geconfronteerd met angst en paniek bij klanten. We hebben zelfs besloten om onze vestiging vóór 15 maart al te sluiten en we waren gedwongen om ons personeel naar huis te sturen."

Ondernemers in de wellness-sector wijzen ook op het gebrek aan communicatie. "Dit belangrijke hotelonderdeel was genoodzaakt tot een plotselinge stopzetting van zijn spa-activiteit en met de afwezigheid van een gesprekspartner om zelfs onze facturen te betalen, werden we dubbel gestraft. We hadden een tekort aan contanten om onze verschillende kosten te kunnen betalen: salarissen, leveranciers, belastingen", legt El Mernissi uit.

Door de sluiting van de wellness-bedrijven zijn vele gezinnen in de problemen gekomen. Volgens de sector is er door de huidige gezondheidsmaatregelen geen echte mogelijkheid om aan een herstel te werken. Ze zullen echter moeten omgaan met de beperkingen die door de autoriteiten zijn opgelegd, in afwachting van een vaccin dat hen in staat stelt om weer volledig te kunnen functioneren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team