Zoeken

Marokko maakt keuze van nucleaire ontzilting

3 september 2023 - 10:00 - Economie

©

Tijdens de laatste Rusland-Afrika-top in Sint-Petersburg heeft het Marokkaanse bedrijf Water and Energy Solutions een overeenkomst gesloten met de Russische nucleaire groep Rosatom. De overeenkomst betreft de bouw van ontziltingsinstallaties voor zeewater, aangedreven door nucleaire energie, met behulp van kleine modulaire reactoren.

Geconfronteerd met een kritieke watersituatie zal Marokko, met zijn 600 kubieke meter water per inwoner per jaar, binnenkort met "extreme waterarmoede" kunnen worden geconfronteerd volgens de Verenigde Naties.

Lees ook: Marokko op weg om wereldwijde uraniumgigant te worden

Hoewel het koninkrijk al een tiental ontziltingsfabrieken bezit die werken op fossiele en hernieuwbare energie, streeft Marokko ernaar om tegen 2030 één miljard kubieke meter ontzilt water te produceren, waarmee het de helft van zijn behoefte aan drinkwater zou dekken. En wie kan beter helpen bij deze transitie dan Rusland, dat sinds 1973 pionier is op het gebied van nucleaire ontzilting?

Lees ook: Ontzilting zeewater: Rusland wil in Marokko investeren

Voor de grondstof, uranium, kan Marokko uit zijn eigen bronnen putten. De fosfaatreserves van het koninkrijk bevatten bijna 6,9 miljoen ton uranium, de grootste wereldwijde concentratie van dit erts, hoewel de winning ervan nog steeds moeilijk verloopt.

Bladna.nl