Zoeken

Marokko zet grote stap in nucleair onderzoek

5 november 2020 - 17:00 - Marokko

©

Een Marokkaans wetenschappelijk onderzoeksteam van de Moroccan Foundation for Advanced Science, Innovation and Research (MAScIR) gaat ondersteuning bieden aan de Europese Organisatie voor Nucleair Onderzoek (CERN) bij een project om de ATLAS-detector te verbeteren. Met de detector kan donkere materie in het universum opgemeten worden.

De MAScIR geeft in een persverklaring aan dat zij gaan deelnemen aan het wereldwijde onderzoek. Volgens hen doen er 38 landen mee aan het project en zijn er 180 instituten aan het project HGTD (High Granularity Timing Detector) verbonden. De ATLAS-detector staat opgesteld in het grensgebied tussen Frankrijk en Zwitserland. De detector is een onderdeel van de deeltjesversneller Large Hadron Collider (LHC). Met het apparaat willen wetenschappers het Higgsdeeltje verder onderzoeken. Het doel is om donkere materie in het heelal te onderzoeken, meldt MAScIR.

De banden tussen CERN en Marokko zijn niet nieuw. Sinds 1996 werkt het Europees onderzoeksteam samen met het Marokkaanse RUPHE, een netwerk voor hoge energie-fysica. De RUPHE wordt ondersteund door het Marokkaanse ministerie van Onderwijs en Wetenschappelijk onderzoek.

MAScIR is voornamelijk gespecialiseerd op het gebied van micro-elektronica. Zij hebben eerder hun expertise gedeeld met diverse onderzoeksinstellingen wereldwijd en binnen het koninkrijk. Het onderzoeksteam is in 2007 opgericht.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team