Zoeken

Marokko gaat zelf gevechtsvliegtuigen ombouwen

10 oktober 2020 - 09:59 - Marokko

©

Marokko gaat de upgrade van een eskader van 23 F16 gevechtsvliegtuigen zelf uitvoeren. Normaal gesproken worden deze werkzaamheden in de Verenigde Staten verricht. Er is nu echter besloten om Marokko van de kennis en de materialen te voorzien om zelf de gevechtsvliegtuigen om te kunnen bouwen.

Marokkaanse ingenieurs zullen met één van de toestellen afreizen naar de VS om daar te leren hoe de vliegtuigen moeten worden omgebouwd naar de F16 Viper. Daarna zullen de overige 22 vliegtuigen in Marokko worden versleuteld op twee verschillende bases van de Marokkaanse Luchtmacht (FRA), meldt Aujourdhui Le Maroc. Ook meldt de krant dat het project, de dag na het bezoek van de Amerikaanse minister van Defensie aan Rabat, al van start is gegaan. Bovendien zou het een weerspiegeling zijn van de goede vertrouwensband tussen de twee landen, aangezien maar weinig landen ter wereld een dergelijke overeenkomst hebben met het Amerikaanse ministerie van Defensie.

Tijdens het bezoek van de Amerikaanse minister van Defensie hebben beiden landen hun handtekening gezet onder een overeenkomst genaamd "Routekaart voor samenwerking in defensieaangelegenheden 2020-2030 tussen het Koninkrijk Marokko en de Verenigde Staten van Amerika." Bij de ondertekening waren naast de Amerikaanse minister van Defensie Mark Esper en Abdellatif Loudiyi als afgevaardigde van het Marokkaanse ministerie van Defensie, een tal van diplomatieke en militaire bewindspersonen aanwezig, zo ook de minister van Buitenlandse zaken Nasser Bourita.

De vergunning van dit project aan Marokko komt mede voort uit de historisch goede diplomatieke banden tussen beiden landen. Marokko was een van de eerste landen die diplomatieke betrekkingen is aangegaan met de VS door de ondertekening van het Verdrag van Vriendschap en Vrede in 1786.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team