Zoeken

Marokkaanse meteoriet geeft geheimen van Mars prijs

3 november 2020 - 20:00 - Marokko

©

Internationale onderzoekers hebben een analyse gemaakt van een Mars-meteoriet die in Marokko is gevonden. Hieruit blijkt dat de oxidatie van de korst van Mars samen met vele meteorietinslagen voor een opwarming van het klimaat op de rode planeet hebben gezorgd, ondanks het feit dat de zon toen een stuk minder krachtig was dan nu.

Onderzoekers van het IPGP, het CNRS en de Universiteit van Parijs hebben hun bevindingen op 30 oktober gepubliceerd in Science Advances. Ze hebben onder meer ontdekt dat Mars zo’n 4,4 miljard jaar geleden een warme atmosfeer had en er ook vloeibaar water over het oppervlak heeft gestroomd.

"Veel bewijs van waarnemingen gedaan door ruimtemissies toont aan dat er al heel vroeg in de geschiedenis van de planeet vloeibaar water op het oppervlak van Mars stroomde (meer dan 3,7 miljard jaar geleden). Deze aanwezigheid van vloeibaar water blijft echter een raadsel, aangezien onze zon op dat moment 30% zwakker was dan nu en de rode planeet niet genoeg verwarmde om het water daar vloeibaar te houden," zegt het Institut de Physique du Globe de Paris (IPGP) in een persbericht.

De Mars-meteoriet, genaamd NWA 753, is een bron aan informatie van onschatbare waarde voor de wetenschappers. De ruimtesteen die de bijnaam "Black Beauty" heeft gekregen werd in 2011 in Marokko ontdekt en is uniek ten opzichte van de ongeveer 300 andere Mars-meteorieten die er tot nu toe zijn gevonden. Qua samenstelling lijkt de steen op rotsen die op het zuidelijk halfrond van Mars te vinden zijn en bovendien is het een van de oudste fragmenten van de korst van de rode planeet die ooit zijn gevonden.

Naast de Parijse wetenschappers hebben ook hun collega’s van de universiteiten van West-Bretagne, Kopenhagen en Tokio door de analyse van Black Beauty een verklaring kunnen vinden voor de aanwezigheid van vloeibaar water op Mars in een tijd dat de zon nog niet zo krachtig was als vandaag de dag.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team