Zoeken

Wereld-Marokkanen in Marokko vrezen sluiting grenzen

2 augustus 2021 - 10:47 - Marokko

©

Door de snelle toename van het aantal coronabesmettingen zou Marokko het besluit kunnen nemen om de grenzen opnieuw te sluiten. Ondanks de vaccinatiecampagne stijgt het aantal coronagevallen heel snel, wat deels te wijten is aan de komst van de Marokkaanse diaspora en de viering van Eid ul-Adha.

Marokkanen vrezen dat de regering opnieuw een lockdown zal afkondigen en andere strenge maatregelen zal treffen om de vooruitgang van de pandemie te remmen. "We weten niet meer hoe we onze vakantie moeten organiseren, dit terwijl het begin van het schooljaar snel nadert. De situatie is zorgwekkend in het land. Het aantal besmettingen blijft toenemen en de experts pleiten voor een nieuwe lockdown. We houdend de situatie in het oog en kijken hoe deze zich verder zal ontwikkelen", zegt een moeder van twee kinderen in Casablanca aan Hespress.

Lees ook: Sète: duizenden wachten in onmenselijke omstandigheden op overtocht naar Marokko

Ook voor wereld-Marokkanen die de vakantie in Marokko doorbrengen is de situatie verontrustend. De vrees voor een nieuwe sluiting van de grenzen en het luchtruim is groot. Het merendeel is bang om in Marokko vast te komen te zitten als de autoriteiten beslissen om vluchten vanuit het buitenland opnieuw te verbieden. De epidemiologische situatie in Europa zou een dergelijk besluit kunnen versnellen, aldus het medium.

"We zijn bang om hier te stranden met onze kinderen. We zien dat de cijfers heel snel stijgen in Marokko, maar ook in Europa. We weten niet of we de datum van onze terugvlucht moeten verplaatsen of behouden, vooral omdat er wordt gesproken over een nieuwe lockdown. We wachten nog even om te zien wat er gaat gebeuren.", zegt een 47-jarige moeder uit Frankrijk die de vakantie bij haar familie in Marokko doorbrengt.

Lees ook: Covid-19 Marokko: terug naar een lockdown?

Professor Lahcen Belyamani, hoofd van de afdeling spoedeisende hulp van het militair hospitaal in Rabat en voorzitter van de Marokkaanse vereniging voor spoedeisende hulp (SMMU), uit ook zijn bezorgdheid over de epidemiologische situatie in het koninkrijk. Volgens hem is de derde golf van besmettingen virulenter en sneller. Het naleven van de preventieve maatregelen is volgens hem van levensbelang om de verspreiding van het virus te remmen, vooral binnen families waar de coronaregels bijna nooit worden nageleefd. Zo raken 80% van de coronapatiënten besmet binnen de familiekring.

Bladna.nl