Zoeken

Marokko op weg naar een nieuwe lockdown

3 augustus 2021 - 10:00 - Marokko

©

Is Marokko op weg naar de terugkeer van telewerken, de vroege avondklok, het verbod op demonstraties en zelfs op reizen? Het lijkt een onvermijdelijke hypothese omdat er steeds meer vrees is voor een terugval, gezien de kritische epidemiologische situatie met betrekking tot het coronavirus en de nieuwe varianten daarvan.

De nieuwe golf van besmettingsgevallen nadert de grens van 10.000 infecties per dag. Daarnaast worden honderden mensen in ernstige toestand opgenomen in ziekenhuizen en gezondheidscentra, aldus Al Ahdath Al Maghribia. De krant kondigt aan dat er in de komende dagen nieuwe beperkingsmaatregelen te verwachten zijn.

Lees ook: Wereld-Marokkanen in Marokko vrezen sluiting grenzen

De communiqués van het ministerie van Volksgezondheid en de verscherping van de maatregelen door het ministerie van Binnenlandse Zaken, hebben helaas niet kunnen voorkomen dat er feestelijke bijeenkomsten plaatsvonden zonder respect voor de geldende beperkende maatregelen zoals sociale distantie, mondmaskers en hygiënevoorschriften, aldus de krant. Deze onverantwoorde verslapping heeft tot gevolg dat er nu mogelijk nieuwe maatregelen komen, om de nog steeds voortwoekerende coronapandemie aan te pakken.

Volgens bronnen van Al Ahdath Al Maghribia is het tijd om over te gaan tot een grote verscherping van de beperkingen om deze gevaarlijke trend te stoppen en de gezondheidszorg te ontlasten. Dezelfde bronnen voegen daaraan toe dat de nieuwe maatregelen in het gehele koninkrijk zullen gelden. Zij moeten leiden tot de invoering van een avondklok van 20.00 uur tot 4.30 uur, in plaats van 23.00 uur. Reizen naar en uit gebieden waar het virus zich snel verspreidt zal ook worden verboden. Daarnaast zullen sporthallen, openbare zwembaden, hammams en gemeenschapscentra opnieuw hun deuren moeten sluiten voor publiek.

Lees ook: Tweede veldhospitaal in Agadir door snelle stijging aantal coronapatiënten

De situatie is dus zeer kritiek en de gezondheids-functionarissen willen niet in een situatie terechtkomen waarin indamming de enige manier wordt om de keten van overdracht van het virus te doorbreken. In dit verband verklaren de bronnen van de krant, dat een terugkeer van de gevreesde lockdown geenszins is uitgesloten, indien de situatie blijft verslechteren. Dit zou zelfs sneller kunnen gebeuren, als de reanimatie-bedden voor Covid-19-patiënten in dit tempo blijven vollopen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team