Zoeken

Marokko op weg naar een nieuwe lockdown?

4 juli 2021 - 12:00 - Marokko

©

Het zomerseizoen en de versoepeling van de coronamaatregelen stellen Marokko bloot aan een heropleving van het aantal coronabesmettingen, vooral als het gaat over de verspreiding van de zeer besmettelijke Delta-variant. Dat zegt Dr. Tayeb Hamdi, onderzoeker gezondheidsbeleid en -systemen en vice-voorzitter van de Nationale Gezondheidsfederatie, in een interview met Challenge.

Volgens Dr. Tayeb Hamdi baart de Delta-variant Marokko en alle landen van de wereld zorgen, omdat preventieve maatregelen niet kunnen voorkomen dat deze variant in het land opduikt. In het beste geval vertragen zij slechts de verspreiding en verminderen zij het aantal geïmporteerde gevallen.

Lees ook: Marokko: zorgwekkende stijging coronabesmettingen

Het risico voor Marokko wordt tijdens deze zomerperiode groter door de opening van de grenzen, de terugkeer van de Marokkaanse diaspora en de toeristen, de verplaatsingen van de bevolking, de vermenigvuldiging van het Delta-virus in de buurlanden Spanje, Portugal, Tunesië, Groot-Brittannië en tientallen andere landen. Dit betekent dat de varianten gemakkelijk kunnen worden ingevoerd, legt de specialist uit.

Risicogroepen die ouder zijn dan 40 jaar, chronische ziekten hebben en hun afspraak voor vaccinatie hebben gemist, moeten zich daarom zo snel mogelijk laten vaccineren, ook al verloopt de levering van vaccins traag. Er moet ook prioriteit worden gegeven aan professionals die in contact staan met de bevolking, zoals bijvoorbeeld leraren, mensen die werkzaam zijn in de veiligheidssector, de handel en het vervoer, zegt hij.

Lees ook: Delta-variant: experts pleiten voor extra maatregelen rond Eid ul-Adha in Marokko

De Marokkaanse vaccinatiecampagne verloopt soepel, 30% van de bevolking is inmiddels volledig gevaccineerd en ook de Delta-variant stelt volgens Dr. Hamdi de vaccinatiestrategie van het koninkrijk niet in vraag. Wel is er de vrees de verspreiding van het virus, door de versoepeling van de maatregelen die de autoriteiten de afgelopen weken hebben toegestaan, aangewakkerd wordt.

Er is geen manier om deze varianten te stoppen. De enige oplossing is een groot deel van de bevolking zeer snel in te enten en vooral de preventieve maatregelen strikt te blijven naleven en zo de besmettingsketens te doorbreken, aldus Dr. Hamdi, die toch optimistisch blijft over het indammen van de coronapandemie.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team