Zoeken

Opschorting vluchten: specialist legt Marokkaans besluit uit

26 oktober 2021 - 10:00 - Marokko

©

Dokter Tayeb Hamdi, arts en onderzoeker op het gebied van gezondheidsbeleid en -systemen, bespreekt het besluit van de Marokkaanse autoriteiten om vluchten naar Rusland, Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk op te schorten.

"De door Marokko genomen besluiten zijn in principe anticiperend, in afwachting van meer duidelijkheid met betrekking tot risico’s. Zo werden de luchtverbindingen met Rusland opgeschort terwijl er geen nieuwe variant was, het besluit is genomen naar aanleiding van de verslechtering van de epidemiologische situatie in het land". Op 20 oktober werd er een recordaantal sterfgevallen geregistreerd (1028 sterfgevallen in 24 uur), vertelt Tayeb Hamdi aan Medias24.

Lees ook: Marokko schort vluchten met Nederland op

De specialist zegt dat de opschorting van de vluchten met Duitsland, Nederland en het Verenigd Koninkrijk ook gerechtvaardigd wordt door de verslechtering van de epidemiologische situatie in deze drie landen. Daarnaast dook er een nieuwe mutatie op van de Deltavariant in het Verenigd Koninkrijk (reeds 6% van de besmettingen). Het gaat om het "AY4.2" of "Delta plus", dat ook aanwezig is in meer dan 28 andere landen, waaronder Zuid-Korea, India en Israël.

Volgens de deskundige nemen alle landen besluiten naar gelang de mate van risico die ze bereid zijn te nemen, maar ook naarmate de bescherming die het zijn bevolking wil bieden. "In Marokko blijft de testcapaciteit laag in vergelijking met andere landen. Wij willen daarom gevallen met een nieuwe variant vermijden, die wij dan misschien wat laat ontdekken. Dit is de reden voor de beperkende vliegmaatregelen," aldus de expert.

Lees ook: EasyJet annuleert vluchten vanuit Nederland naar Marrakech

Een andere verklaring is dat Marokko net een derde en virulente golf van coronabesmettingen achter de rug heeft. "We zijn net uit een derde coronagolf gekomen en willen onze lopende vaccinatiecampagne versnellen. Wij willen het land weer openen en verschillende activiteiten hervatten, met name de economische activiteit. De anticiperende beslissingen zullen het koninkrijk in staat stellen de huidige situatie te beschermen, in afwachting van meer informatie over de nieuwe variant. Wij hebben dus een situatie in stand te houden om de hoop op een terugkeer naar het normale leven niet te verliezen. Elk land heeft een eigen strategie," concludeert Dokter Hamdi.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2021 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team