Zoeken

Collectieve immuniteit mogelijk in Marokko?

25 augustus 2021 - 16:20 - Marokko

©

Het bereiken van een collectieve immuniteit moet niet worden gezien als de enige oplossing voor het opheffen van de coronamaatregelen, zegt Tayeb Hamdi, arts en onderzoeker op het domein van gezondheidsbeleid en -systemen in Marokko. Dit omdat een collectieve immuniteit veel tijd zal vergen.

De deskundige, die ook lid is van het Marokkaans Wetenschappelijk en Technisch Comité, zegt in een interview met SRNTnews dat "het laatste onderzoek aantoont dat de collectieve immuniteit, de belangrijkste hoop is om een halt toe te roepen aan de verspreiding van het coronavirus". Maar dit is volgens hem geen echte oplossing meer, omdat het inmiddels duidelijk is geworden dat het vaccin onvoldoende is om de infectie van gevaccineerde personen te voorkomen noch om de overdracht door hen tegen te houden. Hoewel het vaccin wel beschermt tegen de ernstige gevolgen van Covid-19, zal het niet zorgen voor een collectieve immuniteit, zegt Hamdi.

Lees ook: Marokko "moet derde dosis coronavaccin overwegen"

"Wij rekenden op groepsimmuniteit, omdat we verwachtten dat van zodra een groot deel van de bevolking gevaccineerd is, dit ook zou zorgen voor de bescherming van de minderheid die niet gevaccineerd is. Er werd van uitgegaan dat indien bijvoorbeeld 80% van de bevolking immuun is, hetzij door het vaccin, hetzij door besmetting, deze groep zal fungeren als een barrière die de resterende 20% beschermt, omdat het virus zich dan niet langer kan verspreiden," verklaart Dr. Hamdi.

Op basis van gegevens van het ministerie van Volksgezondheid (vaccinatiedoelstellingen, toegediende doses, beschikbare voorraad en natuurlijke immunisatie), denkt de wetenschapper dat de Deltavariant de spelregels heeft veranderd. Hij legt uit dat "gevaccineerden verondersteld werden 3 tot 4 maal meer beschermd te zijn tegen een Covid-infectie, maar de Deltavariant zorgt helaas zelfs voor besmettingen bij gevaccineerde personen".

Lees ook: Marokko heeft 80 miljoen extra vaccins nodig

"Oudere mensen verliezen hun immuniteit zeer snel in vergelijking met jongere mensen. Onze campagne is in januari begonnen met de ouderen, als de vaccinatiecampagne te veel vertraging oploopt, lopen we ook het risico dat mensen hun immuniteit verliezen," zegt hij. Om dit scenario te voorkomen, kunnen er booster-vaccinaties gegeven worden. "Of we kunnen er voor kiezen om meer mensen te vaccineren door iets verder te gaan dan de doelstelling, zodat het aantal dat nodig is voor een collectieve immuniteit bereikt wordt. Daarnaast is het immuniteitscijfer ook afhankelijk van de levensduur van de antilichamen", concludeert Dr Hamdi, die voorstander is van een derde vaccindosis.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team