28 maart 2023 - 17:00 - Wereld
De Mocro-maffia, actief is in België en Nederland, is één van de criminele organisaties die Europol, het samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie, zorgen baart.
"Ze baren ons allemaal zorgen: de Mocro-maffia (Nederlands-Marokkaanse organisatie), de Calabrische ’Ndrangheta en andere Italiaanse, Balkan-, Russische, Colombiaanse criminelen...", zegt de Franse generaal Jean-Philippe Lecouffe, adjunct-directeur van Europol, in een interview met Le Télégramme. "Wat ons verbaast is dat we de Mexicanen niet zoveel zien en er is geen reden waarom ze er niet zouden zijn. We zijn naar ze op zoek".
Lees ook: Mocro Maffia bedreigt Europa en Noord-Afrika
Volgens zijn uitleg vervoeren de criminele organisaties de drugs via België en Nederland. "De belangrijkste aankomsthavens voor cocaïne in Europa liggen in het noorden: Antwerpen, Rotterdam, Hamburg... In Frankrijk is Le Havre de belangrijkste toegangspoort, maar we zien ook een toename van het verkeer in de haven van Marseille. Ook in de Balkan havens. In feite zijn smokkelaars altijd op zoek naar een diversificatie van hun toegangspunten en daarom proberen ze overal door te komen waar ook containers aankomen. Ze testen de locaties die minder gecontroleerd lijken."
Lees ook: Politie bestrijdt verhuis Mocro Maffia naar Catalonië (video)
Volgens de generaal geven smokkelaars de voorkeur aan havens waar het verkeersvolume zo groot is - miljoenen containers per jaar - dat hun ladingen waarschijnlijk niet worden gecontroleerd. De drugs passeren in tonnen. Het record voor een enkele inbeslagname moet 9 of 11 ton zijn. De rekeneenheid voor grote criminele organisaties is een ton. "Europol werkt juist aan deze netwerken", zegt hij.
Gasleiding Marokko-Nigeria: 12,5 miljard dollar om aanleg te versnellen
Voetbal: India inspireert zich op Marokkaans elftal
Marokko koopt Chinees anti-tankraketsysteem HJ-9A
Erik ten Hag geheimzinnig over gesprek met Ziyech
Adel Taarabt weigerde transfer naar Liverpool door shisha-bars in Londen
Geschenk Koning Mohammed VI gestolen in Gabon?
Geschenk Koning Mohammed VI gestolen in Gabon?
Portret van Nawal Farih, vriendin van ex-staatssecretaris Sammy Mahdi
Fatima leert Nederlands aan huishoudsters
Laure ging jaar bij Yassine wonen in Marokko
Duizenden Marokkanen verliezen toegang tot IPTV, ook in Europa
Houari’s ongelooflijke zoektocht naar zijn ontvoerde dochter in Marokko
Nederlandse delegatie naar Berkane om band met Marokkaanse gemeenschap te verbeteren
Rachid Madrane rechtvaardigt jaarsalaris van 240.000 euro