Zoeken

Mocro-maffia baart Europol zorgen

28 maart 2023 - 17:00 - Wereld

©

De Mocro-maffia, actief is in België en Nederland, is één van de criminele organisaties die Europol, het samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie, zorgen baart.

"Ze baren ons allemaal zorgen: de Mocro-maffia (Nederlands-Marokkaanse organisatie), de Calabrische ’Ndrangheta en andere Italiaanse, Balkan-, Russische, Colombiaanse criminelen...", zegt de Franse generaal Jean-Philippe Lecouffe, adjunct-directeur van Europol, in een interview met Le Télégramme. "Wat ons verbaast is dat we de Mexicanen niet zoveel zien en er is geen reden waarom ze er niet zouden zijn. We zijn naar ze op zoek".

Lees ook: Mocro Maffia bedreigt Europa en Noord-Afrika

Volgens zijn uitleg vervoeren de criminele organisaties de drugs via België en Nederland. "De belangrijkste aankomsthavens voor cocaïne in Europa liggen in het noorden: Antwerpen, Rotterdam, Hamburg... In Frankrijk is Le Havre de belangrijkste toegangspoort, maar we zien ook een toename van het verkeer in de haven van Marseille. Ook in de Balkan havens. In feite zijn smokkelaars altijd op zoek naar een diversificatie van hun toegangspunten en daarom proberen ze overal door te komen waar ook containers aankomen. Ze testen de locaties die minder gecontroleerd lijken."

Lees ook: Politie bestrijdt verhuis Mocro Maffia naar Catalonië (video)

Volgens de generaal geven smokkelaars de voorkeur aan havens waar het verkeersvolume zo groot is - miljoenen containers per jaar - dat hun ladingen waarschijnlijk niet worden gecontroleerd. De drugs passeren in tonnen. Het record voor een enkele inbeslagname moet 9 of 11 ton zijn. De rekeneenheid voor grote criminele organisaties is een ton. "Europol werkt juist aan deze netwerken", zegt hij.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team