Zoeken

Italië wil België en Nederland helpen bij bestrijding Mocro-maffia

13 april 2023 - 19:00 - Wereld

©

Italië wil zijn beproefde tools delen met al zijn internationale partners, onder wie België en Nederland, om criminele organisaties zoals de Mocro-maffia doeltreffend te kunnen bestrijden.

De politieke en gerechtelijke autoriteiten van de Noord-Europese landen, die de nieuwe knooppunten van de cocaïnehandel op het continent zijn geworden, wenden zich steeds meer tot de revolutionaire onderzoeksmethoden van de Italiaanse anti maffia-rechter Giovanni Falcone, om "de maffia-octopus te bestrijden". Het is een aanpak die zich richt op de link tussen criminele organisaties, hun activiteiten en financiële activa. De doeltreffendheid van de methode ligt in de uitwisseling van informatie tussen de verschillende onderzoeksrechters, de methodische samenwerking tussen vertegenwoordigers van de rechterlijke macht en de douane- en financiële politie en een doeltreffende bescherming van de medewerkers van justitie, gekoppeld aan een uiterst streng gevangenisregime voor iedereen die geen berouw toont. Dankzij deze methode kon de drugshandel van Cosa Nostra worden ontmanteld.

Lees ook: Albanese maffia in België "op gelijke voet met de Marokkaanse maffia"

"Ons land is niet alleen een exporteur van criminele modellen! Italië is een supermacht geworden in de strijd tegen de maffia en de drugshandel," vertelt magistraat Giovanni Tartaglia Polcini, lid van het wetenschappelijk comité van het Italiaanse onderzoeksinstituut Eurispes, aan Le Soir. Volgens hem is het een historische plicht van Italië om zijn institutioneel en technisch arsenaal te delen met al zijn internationale partners. "Met de traditionele internationale justitiële samenwerking kunnen we dit paradigma niet doorbreken. Om de transnationale misdaad en de drugshandel doeltreffend te bestrijden, moeten we de technische samenwerking tussen Europese hoofdsteden maximaal intensiveren", voegt de magistraat eraan toe.

"In Noord-Europa werd de maffia lang onderschat, alsof deze plaag alleen in Italië zou voorkomen. Daarom kwam er maar laat een bewustzijn op gang en is er een zeer begrijpelijke angst," verklaart Antonio Nicaso, een Italiaanse essayist en expert op het gebied van transnationale misdaad en professor aan de Queen’s University in Canada. Volgens Nicaso mogen criminele organisaties, zoals de Mocro-maffia in België en Nederland, niet langer worden beschouwd als exogene elementen. "Het zijn sterk gestructureerde criminele groepen, geworteld in het grondgebied, die infiltreren, omkopen en steunen op een netwerk van lokale handlangers", zegt hij. Vandaar het belang van een effectievere bestrijding.

Lees ook: Mocro-maffia baart Europol zorgen

"Drugsvangsten en gevangenisstraffen volstaan niet. De prioriteit is om de financiële imperia achter de drugskartels te ontmantelen, illegale activa in beslag te nemen en, zoals we in Italië doen, de in beslag genomen goederen sociaal te hergebruiken," voegt magistraat Tartaglia Polcini toe. "Italië heeft een beproefde methodologie ontwikkeld. Als dit geheel van modellen, regels en codes goed wordt aangepast aan de lokale bijzonderheden van de landen die tegen maffiabendes strijden, kunnen de resultaten enkel positief zijn", is zijn overtuiging.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team