Zoeken

Nederland vraagt Marokko opnieuw om betere migratiesamenwerking

22 februari 2023 - 20:30 - Marokko

©

De Nederlandse staatssecretaris Van der Burg van Justitie en Veiligheid bracht dinsdag 21 februari een bezoek aan Marokko. Hij werd ontvangen door minister Abdelouafi Laftit van Binnenlandse Zaken. Tijdens de ontmoeting bespraken ze onder meer de versterking van hun samenwerking op het gebied van migratie.

Van der Burg sprak bij deze gelegenheid over het belang van de relatie met Marokko en de samenwerking tussen beide landen op alle gebieden, waaronder migratie. "De relatie met Marokko is erg belangrijk voor Nederland. Mijn persoonlijke ontmoeting in Marokko met minister Laftit, is opnieuw een belangrijke stap in onze sterke relatie. In de afgelopen periode is al veel geïnvesteerd in onze samenwerking, ook op het gebied van migratie. Het is heel goed om daar vandaag persoonlijk, in een open sfeer, over te praten", zei hij.

Lees ook: Marokko en Nederland gaan vaker criminelen aan elkaar uitleveren

De afgelopen maanden heeft Nederland hard gewerkt om het partnerschap met Marokko te versterken. Delegaties van de twee landen hebben elkaar veelvuldig bezocht om de samenwerking te verdiepen. Het bezoek van staatssecretaris Van der Burg aan Marokko markeert een belangrijk moment in de steeds nauwere samenwerking, aldus Le Matin.

Eerder werd in een gezamenlijk actieplan besloten de samenwerking tussen Nederland en Marokko te versterken, met name op het gebied van migratie. Beide partijen doen er alles aan om illegale migratie te voorkomen, de bescherming en bestrijding van mensenhandel en mensensmokkel te versterken, de samenwerking bij repatriëring te verbeteren en legale migratie te bevorderen.

Lees ook: Nederland mag Marokkaanse asielzoekers weer opsluiten

Sinds de samenwerking inzake het actieplan zijn 125 Marokkaanse illegale migranten naar Marokko teruggekeerd. Het koninkrijk verstrekt onder meer zogenaamde laissez-passers: reisdocumenten waarmee Marokkaanse asielzoekers zonder uitzicht op verblijf, eenmalig naar Marokko kunnen terugkeren. Vanaf eind 2022 is er dus sprake van een stijging van de terugkeercijfers.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team