Zoeken

Nederland maakt Marokko-deal onder druk openbaar

1 december 2022 - 19:00 - Wereld

©

Het ’Actieplan Nederland-Marokko’ is eindelijk bekendgemaakt door de Nederlandse minister voor Buitenlandse Zaken Wopke Hoekstra. In de overeenkomst engageren de Nederlandse en Marokkaanse autoriteiten zich om intensiever te gaan samenwerken.

Vorige week drong PvdA-Kamerlid Kati Piri aan op de openbaarmaking van de afspraken tussen Nederland en Marokko, maar minister Hoekstra weigerde dat toen. "Wat wij diplomatiek overeengekomen zijn, is dat we dat soort documenten niet op straat gooien", antwoordde hij geciteerd door de Telegraaf. Hij wilde de deal ook niet "vertrouwelijk" overmaken aan Kamerleden. Daarover ontstond heel wat verontwaardiging in de Kamer. Hoekstra heeft onder druk van volksvertegenwoordigers overlegd met Marokko en bracht het ’actieplan’ dinsdag toch nog naar buiten

Lees ook: Nederland mag Marokkaanse asielzoekers weer opsluiten

De deal werd ondertekend in juli 2021 en betreft zo’n 26 afspraken over intensievere samenwerking op het gebied van culturele samenwerking, politiek, veiligheid, migratie, sociale zekerheid en klimaat. Zo zal er gewerkt worden aan het samenbrengen van de Marokkaanse gemeenschap in Nederland en de Nederlandse gemeenschap in Marokko. Het Marokkaanse Cultureel Centrum in Amsterdam moet daarbij een inspirerende katalysator worden. Ook zal er opnieuw onderhandeld worden over de hoogte van Nederlandse uitkeringen in Marokko. Nederland wilde die in 2015 met 40 procent verlagen, maar de regering in Rabat eiste dat de uitkeringen gelijk blijven met Nederland.

Lees ook: Nederlandse delegatie in Marokko om gevangenisbeleid te bespreken

In het stuk staat dat de onderhandelingen gestart worden "met uitzicht op de ondertekening van een uitleveringsverdrag". Daarnaast hoopt Nederland dat Marokko nu ook meer afgewezen asielzoekers gaat terugnemen. Nederland en Marokko zijn ook overeengekomen dat ze zich niet zouden mengen in elkaars binnenlandse aangelegenheden en dat ze vooraf zullen overleggen over financiële steun aan hulporganisaties en ngo’s.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team