Zoeken

Marokko: opening grenzen, juiste besluit?

9 februari 2022 - 15:00 - Marokko

©

Het besluit van de Marokkaanse overheid om de luchtgrenzen te heropenen is een reden tot ongerustheid, ook al is het goed nieuws voor de toeristische en economische sectoren. De terugkeer van de vluchten zou volgens sommigen een negatieve invloed kunnen hebben op de epidemiologische situatie in Marokko.

Marokko heeft een lange weg afgelegd tijdens deze crisis. Daarom wordt het besluit om de grenzen te openen door sommige gezondheidsdeskundigen niet toegejuicht. Dit zegt professor Mustapha Ennaji, expert in virologie aan de faculteit Geneeskunde en Farmacie van de Hassan II-universiteit in Casablanca, aan Hespress. Hij respecteert het besluit van de overheid, maar wijst erop dat de beslissing om de grenzen te sluiten of te openen "discussie en analyse" vereist.

Lees ook: Heropening luchtruim Marokko: "Telefoon stopt niet"

"Vandaag is besloten tot heropening. We moeten ons nu afvragen wat we kunnen doen om de risico’s van dit besluit te verkleinen. Dit is dan het tweede deel van de vraag. Men moet zich laten vaccineren en beschermende maatregelen nemen, want de epidemiologische curve is in een dalende lijn. Vermoedelijk duurt de piek van de ziekte in Marokko nog enkele dagen en zal dan van 15 tot eind februari dalen, volgens de epidemiologische gegevens waarover wij beschikken", legt hij uit.

Lees ook: Dit zijn de vereisten om naar Marokko te kunnen reizen

Professor Ennaji geeft echter toe dat het besluit op zich een opluchting is voor de bevolking, die psychologisch zwaar is getroffen door allerlei tegenslagen als gevolg van de beperkende maatregelen. Toch is voorzichtigheid geboden. "Wij zijn ons bewust dat de burgers vandaag de dag genoeg hebben van de pandemie en de daaruit voortvloeiende maatregelen. We mogen echter niet vergeten dat Marokko tijdens deze gezondheidscrisis heel wat heeft opgeofferd en geïnvesteerd, zodat het de schade kon beperken. Daarom moeten wij onze resultaten behouden door de naleving van de beschermingsmaatregelen in stand te houden, want de pandemie bestaat nog steeds en de burgers moeten zich ervan bewust zijn", verklaarde hij.

Lees ook: Eerste wereld-marokkanen aangekomen in Marokko

Volgens de expert moet bij een beslissing van deze aard, rekening worden gehouden met een aantal factoren. "De Wereldgezondheidsorganisatie ziet Covid-19 nog steeds als een epidemie. Marokko kan op dit moment het tegendeel niet beweren en verklaren dat Covid als een normale griep kan worden bestempeld. Dit houdt in dat wanneer het besluit wordt genomen, het wordt gebaseerd op het standpunt van de Wereldgezondheidsorganisatie, waarvan Marokko lid is", aldus professor Ennaji.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team