Zoeken

Marokko stelt Covid-19 gelijk aan seizoensgriep

14 februari 2022 - 18:20 - Marokko

©

Na ruim twee jaar strijd tegen het coronavirus bereidt de Marokkaanse regering, via het interministerieel comité van toezicht voor Covid-19, een samenlevingsplan voor dat Covid-19 op één lijn zal stellen met de seizoensgriep. Het is een gepland stappenplan op basis van verschillende punten. Het niet-verlengen van de noodtoestand zal ook één van de punten zijn die worden bestudeerd.

Om de besmettingsgolf van de Omikronstam tegen te gaan, is repressie en onderdrukking geen oplossing. Tijdens een bijeenkomst met het Marokkaans ondernemingsverbond (CGEM) op 3 februari heeft Aziz Akhannouch bedrijfsleiders laten weten dat de regering meer wil vertrouwen op de individuele verantwoordelijkheid om het aantal besmettingen terug te dringen. "Ik weet dat u zich zorgen maakt over de heropleving. Momenteel werken wij aan wetteksten over deze kwestie. Ik zou er het liefst in februari of maart op terugkomen. Vaccinatie is het meest effectief. Ook HM de Koning volgt de situatie op de voet. Zonder vaccinatie zal er geen cashflow zijn en geen Ebit. Wees meer bereid en moedig om op grote schaal te vaccineren", zei de premier volgens een bericht van Challenge

Lees ook: Marokko bestudeert heropening grens

Aziz Akhannouch heeft het bedrijfsleven opgeroepen zijn verantwoordelijkheid te nemen, opdat Marokko zijn economie, die momenteel wordt geteisterd door de gezondheidscrisis, weer in een groeiende fase kan brengen. Sinds 2 maart 2020, toen het eerste geval van besmetting met het Covid-19-virus werd vastgesteld, zijn door de overheid maatregelen genomen om de pandemie onder controle te krijgen en gevaarlijke consequenties voor de volksgezondheid te beperken.

Zo heeft het interministerieel toezichtscomité Covid-19, dat bestaat uit vertegenwoordigers van de ministeries van Buitenlandse Zaken, Binnenlandse Zaken, Vervoer, Volksgezondheid en Sociale Bescherming, de afgelopen week talrijke besprekingen gevoerd over het plan om met het nieuwe coronavirus samen te leven. De maatregel wordt vanaf maart ten uitvoer gelegd en is gebaseerd op de niet-verlenging van de noodtoestand op het gebied van de volksgezondheid, het reizen zonder andere beperkingen dan de vaccinatiepas, de toestemming voor grote bijeenkomsten of de stopzetting van de publicatie van de dagelijkse Covid-bulletins.

Lees ook: Marokko bespreekt einde mondmaskerplicht

In dit geval moet er echter eensgezindheid zijn over de vaccinatiecampagne. Daarom heeft de regeringsleider ook met de leiders van de in het parlement vertegenwoordigde politieke partijen over het belang van vaccinatie gesproken, evenals met de secretarissen-generaal en de kabinetschefs van verschillende ministeriële departementen en overheidsinstellingen.

Bladna.nl