Zoeken

Marokko moderniseert burgerlijke stand

27 augustus 2021 - 12:00 - Marokko

©

Het ministerie van Binnenlandse Zaken werkt aan een nieuw datacentrum voor het beheer van de geboorten en overlijdens van Marokkanen en buitenlanders die in Marokko verblijven. Dit is een stap in de uitvoering van de nieuwe wet betreffende de burgerlijke stand die het parlement enkele weken geleden heeft aangenomen. Deze wet bevat nieuwe mechanismen voor het beheer van de burgerlijke stand.

Op grond van wet nr. 36.21 betreffende de burgerlijke stand, zijn gezondheidsinstellingen en diensten voor het toezicht op de netheid en de gezondheid van de bevolking, verplicht om aangiften van geboorten en overlijdens elektronisch in te dienen. Ook civiele en militaire ziekenhuizen en plaatselijke autoriteiten zijn bij deze nieuwe regeling betrokken.

Lees ook: Digitaal platform met juridische diensten voor Marokkaanse diaspora

Volgens het ministerie van Binnenlandse Zaken zijn deze maatregelen reeds in werking getreden, in afwachting van de bekendmaking van alle toepassingsbesluiten waar de nieuwe wet betreffende de burgerlijke stand in voorziet. Elke pasgeboren Marokkaan of buitenlander krijgt bij de geboorteaangifte een nationale identificatiecode.

Het ministerie wil hiermee de Marokkaanse administratie moderniseren door de vereenvoudiging van procedures en formaliteiten. Zo beoogt artikel 1 van de nieuwe wet de ontwikkeling van een "nationaal digitaal systeem en een nationaal register van de burgerlijke stand, met inhoud zoals de datum van geboorte, overlijden, huwelijk en/of ontbinding van de huwelijksakte". Artikel 34 van de wet verbiedt bijvoorbeeld de toekenning van een naam die "beledigend kan zijn voor de openbare zeden of orde", of van een ironische naam of die van een stad, dorp of stam.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team