16 mei 2023 - 16:30 - Wereld
President Eduardo de Castro van Melilla is van mening dat Marokko hybride strategieën blijft inzetten en de autonome stad blijft verstikken, ondanks de verandering in het standpunt van Spanje over de Sahara, die heeft geleid tot de normalisatie van de betrekkingen tussen beide landen.
Melilla lijdt onder de sluiting van de commerciële douane waartoe Marokko sinds 2018 eenzijdig heeft besloten. President Eduardo de Castro van Melilla hekelt de economische blokkade die nog steeds voortduurt, terwijl premier Pedro Sanchez al in april 2022 de steun van Spanje uitsprak voor het Marokkaanse autonomieplan. Die steun zou een nieuwe fase markeren in de betrekkingen tussen de twee landen, gebaseerd op vertrouwen en wederzijds respect, maar een jaar later zijn de commerciële douanediensten nog steeds niet hervat, waardoor het verkeer van goederen wordt geblokkeerd.
Lees ook: Melilla rekent op Europa om minder afhankelijk te zijn van Marokko
Volgens De Castro is de sluiting van de douane in het voordeel van Marokko, dat "geïnvesteerd heeft in twee zeer belangrijke havens [Tanger en Nador] die welvaart en werkgelegenheid moeten genereren". Daarnaast worden er "hybride- en ’grijze zone’- strategieën gebruikt, die bestaan uit het gebruik van druktactieken om de stad economisch te verstikken". In een interview met El Periódico de España zegt de president van Melilla dat Pedro Sanchez het standpunt van Spanje over de Sahara "had moeten handhaven", omdat de historische ommekeer geen significante vooruitgang heeft gebracht op belangrijke punten zoals de heropening van de douane en de wederkerigheid in het personenverkeer aan de grens.
De Castro vertrouwt het medium ook toe dat hij niet betrokken wordt bij de lopende onderhandelingen over de heropening van de handelsdouane. Hij heeft de ministers van Binnenlandse en Buitenlandse Zaken wel herhaaldelijk gevraagd om haast te maken met de besprekingen. De Castro erkent echter wel dat de wijziging van het Sahara-standpunt ten gunste van Marokko, dat volgens hem "een dictatuur" is, de stroom migranten heeft verminderd, gezien de tragedie van 24 juni aan de grens met Melilla, waarbij volgens officiële bronnen ten minste 23 mensen omkwamen.
Lees ook: Handelsdouane: Marokko van slechte wil?
"Nu de regering van Pedro Sánchez het voorzitterschap van Europa gaat bekleden, is het moment ideaal om lid te worden van het Comité van de Regio’s. Ik heb leden van het Comité van de Regio’s meegenomen naar Melilla en ben twee keer in Brussel geweest. Het Comité van de Regio’s wordt in 2025 vernieuwd. We moeten ons voorbereiden op de toetreding van Sebta en Melilla", verklaart De Castro verder. Hij benadrukt dat de twee autonome steden zich tot de Europese Unie moeten wenden om hun afhankelijkheid van Marokko te verminderen.
Ilias Akhomach wijst miljoenen uit Saoedi-Arabië af
Dronken rechter pleegt vluchtmisdrijf na ongeval in Marokko
Marokko overweegt herinvoering visumplicht voor Algerijnen
Mohamed Ihattaren maakt comeback: "Over een half jaar weer in Oranje"
Tranen van geluk bij gender reveal Manal Benchlikha (video)
Marokkanen eisen visumplicht voor Europese toeristen
Algerije stuurt tientallen Marokkanen via landgrens terug
Marokkaanse oplichter na twee jaar opgepakt in Spanje
Algerije: dodelijke terroristische aanslag aan grens met Marokko
Marokkaanse reddingsdiensten ingeschakeld na haaienaanval
Waarschuwingsschot tijdens Spaanse marine-oefening bij Marokkaanse wateren
Verdwenen auto teruggevonden na bizarre Marokko-trip
Soraya Sahli veroordeeld voor dood baby
Harde aanpak Marokko succesvol: minder drugs op straat in Europa