Zoeken

Na Marokko wil ook Libië zijn couscous laten erkennen door Unesco

22 maart 2023 - 12:00 - Wereld

©

Couscous is een emblematisch gerecht van de Noord-Afrikaanse keuken. En hoewel met name Marokko, Algerije en Tunesië met het gerecht worden geassocieerd, wil ook Libië een plaats op de kaart van couscous veroveren, door zijn cultureel erfgoed naar het voorbeeld van Marokko, bij de Unesco te promoten. Het koninkrijk slaagde er in 2020 in om couscous op de Representatieve Lijst van Immaterieel Cultureel Erfgoed van de Mensheid te plaatsen.

Libië heeft onlangs een evenement georganiseerd om zijn lokale couscous, genaamd "couscousi", te promoten. Tientallen koks werkten urenlang om een gigantische couscous te bereiden, die aan het publiek werd gepresenteerd. Libië wil met dit initiatief, na een periode van meer dan tien jaar chaos in het land, zijn culinaire en culturele erfgoed promoten. De organisatoren van het evenement hopen internationale aandacht te vestigen op deze Libische culinaire traditie.

Lees ook: Marokko: "Couscous is 100% Marokkaans"

Koks goten ongeveer 2400 kilo griesmeel, vlees en groenten in een schotel met een diameter van vier meter. Gezinnen verzamelden zich onder politiebewaking rond de reusachtige schotel om te genieten van Libische couscous. Het evenement werd enthousiast ontvangen door de Libische bevolking, vooral door de jeugd. De culinaire viering versterkte het gevoel tot een gemeenschappelijke cultuur te behoren, ondanks de politieke spanningen en het geweld die het land de afgelopen jaren hebben geteisterd.

Lees ook: Couscous behoort voortaan tot het immaterieel erfgoed van Unesco

Volgens Ahlam Fakhry, een arts uit Tripoli die aanwezig was op het evenement, is couscous een belangrijke traditie voor Libiërs. "We zijn trots op ons erfgoed en onze cultuur, en couscous maakt deel uit van onze identiteit", zegt ze. Het initiatief van Libië om zijn lokale couscous te promoten is dan ook een sterk symbool van de gehechtheid van het land aan zijn culinaire en culturele tradities. Het toont ook aan dat het Libische volk zich rond gemeenschappelijke waarden wil scharen, ondanks de moeilijkheden van de afgelopen jaren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team