18 december 2020 - 13:00 - Cultuur
Couscous is ingeschreven in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. De Maghreb-landen Marokko, Algerije, Tunesië, Mauritanië en Libië dienden een gemeenschappelijke aanvraag in voor deze erkenning.
Couscous is een populair gerecht dat oorspronkelijk afkomstig is uit Noord-Afrika. Het delen van kennis over de productie en de consumptie van couscous met de wereld door de maghreb-landen is schaars. Meestal zorgt de oorsprong van dit gerecht voor veel discussie, omdat niemand zeker is in welk land dit gerecht voor het eerst werd gemaakt. Het gezamenlijke initiatief wekt de hoop op een langere en meer duurzame politieke toenadering.
Knack schrijft dat de samenwerkingen in een grote Maghreb-Unie worden ondermijnd door de gespannen relaties tussen Marokko en Algerije die zich momenteel ontfermen over een crisis over de Sahara, die zowel door Marokko als de separatisten van het Polisario-front wordt opgeëist. Die meningsverschillen zorgen ervoor dat de samenwerking onder de vorm van een Mahreb-unie steeds wordt uitgesteld.
Nadat couscous voor het eerst werd gebruikt in de Sahel, verspreidde het gerecht zich snel rond de Middellandse Zee en de rest van de wereld. In Europa verschijnt het gerecht, volgens dezelfde bron, voor het eerst in een banket uit ’Gargantua’, een boek geschreven door François Rebelais in de zestiende eeuw.
Mesaanval in Tel Aviv: wie is de Marokkaan die werd doodgeschoten?
Orka’s vallen opnieuw Marokkaanse vissersboot aan
Nieuwe club zegt "nee" tegen Hakim Ziyech
Marokkaanse Bissara soep, dé trend van 2025
Marokko heeft plan tegen watertekort
Koffie wordt nog duurder in Marokko
"Snake", explosieve duo van Nora Fatehi en Jason Derulo
’Feis Forever’ eert Rotterdamse rapper Feis
Marokkaanse zanger Hajib stopt ermee (video)
Nora Gharib tijdelijk lid van K3
Adil El Arbi en Bilall Fallah in Molenbeek bedreigd door maffia
Said Taghmaoui filmt inferno en verliest huis bij branden Los Angeles
Saad Lamjarred lanceert eigen modemerk
Hiba Abouk vindt nieuwe liefde na Achraf Hakimi