Zoeken

Couscous behoort voortaan tot het immaterieel erfgoed van Unesco

18 december 2020 - 13:00 - Cultuur

©

Couscous is ingeschreven in de lijst van immaterieel cultureel erfgoed van UNESCO. De Maghreb-landen Marokko, Algerije, Tunesië, Mauritanië en Libië dienden een gemeenschappelijke aanvraag in voor deze erkenning.

Couscous is een populair gerecht dat oorspronkelijk afkomstig is uit Noord-Afrika. Het delen van kennis over de productie en de consumptie van couscous met de wereld door de maghreb-landen is schaars. Meestal zorgt de oorsprong van dit gerecht voor veel discussie, omdat niemand zeker is in welk land dit gerecht voor het eerst werd gemaakt. Het gezamenlijke initiatief wekt de hoop op een langere en meer duurzame politieke toenadering.

Knack schrijft dat de samenwerkingen in een grote Maghreb-Unie worden ondermijnd door de gespannen relaties tussen Marokko en Algerije die zich momenteel ontfermen over een crisis over de Sahara, die zowel door Marokko als de separatisten van het Polisario-front wordt opgeëist. Die meningsverschillen zorgen ervoor dat de samenwerking onder de vorm van een Mahreb-unie steeds wordt uitgesteld.

Nadat couscous voor het eerst werd gebruikt in de Sahel, verspreidde het gerecht zich snel rond de Middellandse Zee en de rest van de wereld. In Europa verschijnt het gerecht, volgens dezelfde bron, voor het eerst in een banket uit ’Gargantua’, een boek geschreven door François Rebelais in de zestiende eeuw.

Bladna.nl