Zoeken

Marokko-Algerije-Spanje: kroonprins Libië zou spanningen verminderen "als hij zou regeren"

14 mei 2023 - 13:00 - Wereld

©

De kroonprins van Libië, Mohamed el Senussi, heeft verklaard dat zijn land, onder zijn bewind, als bemiddelaar zou hebben opgetreden om de spanningen te verminderen tussen Marokko en Algerije enerzijds, en Algerije en Spanje anderzijds, die zijn ontstaan na de verandering van standpunt van Spanje over de Sahara.

"Een monarchie in Libië zou kunnen bijdragen aan regionale vrede. Mijn familie heeft historische banden met Algerije en Marokko, evenals met andere landen in de regio zoals Tsjaad en Soedan. We genieten een goede reputatie", aldus Mohamed el Senussi, kroonprins van Libië, die sinds het einde van de jaren 1980 in ballingschap in Londen leeft, in een interview met El Independiente.

Lees ook: Marokko weigert uitnodiging van Duitsland voor Libië-conferentie

Mohamed El Senussi zou ook willen bijdragen aan de normalisatie van de betrekkingen tussen Spanje en "bepaalde landen in de regio". "Als we zouden regeren, zouden we een natie zijn met sterke banden met Afrika", beweert hij, waarbij hij pleit voor neutraliteit en niet-inmenging in de interne aangelegenheden van buurlanden. "We moeten neutraal zijn en ons niet mengen in de interne problemen van een buurland. Tegelijkertijd moeten we eisen dat geen enkel land zich bemoeit met onze aangelegenheden. Op die manier kunnen we een vredestichter in de regio zijn", aldus de kroonprins.

El Senussi beschouwt het conflict in de Sahara "als een zaak tussen twee landen die moeten werken aan een oplossing", waarbij hij benadrukt dat het opgeven van de "neutraliteit" door Spanje heeft geleid tot een verslechtering van de betrekkingen met Algerije, zijn belangrijkste gaspartner. De in ballingschap levende kroonprins volgt al jaren het nieuws in Spanje en zag hoe de monarchie werd hersteld na de dood van dictator Franco.

Lees ook: Koning Mohammed VI en Franse president bespreken crisis in Libië

"Spanje komt nog steeds ter sprake in onze gesprekken met landgenoten en vrienden als een schitterend voorbeeld van hoe een land voorspoed kan vinden en een stralende toekomst tegemoet kan gaan, door inspiratie te putten uit zijn eigen geschiedenis. Spanje is het bewijs dat vooral in tijden van crisis en overgang een constitutionele monarchie die geworteld is in de geschiedenis en nationale identiteit, in staat is om een volk te verenigen en een transparant én democratisch bestuur te vestigen om een succesvolle toekomst op te bouwen."

Bladna.nl