Zoeken

Frankrijk in ban van Marokkaanse gastronomie

22 april 2022 - 17:00 - Wereld

©

De Marokkaanse gastronomie is een hit in Frankrijk. Franse consumenten zijn met name gek op de paradepaardjes van de Marokkaanse keuken, zoals couscous en tajine.

Pastilla, een feestelijk gerecht dat emblematisch is voor de stad Fez, wordt gemaakt van een vulling van duif, kruiden en amandelen, gewikkeld in een zeer fijn bladerdeeg en delicaat besprenkeld met kaneel. Dan zijn er ook nog de arganolie, Marokkaans brood, Marokkaanse thee, couscous, tajine en andere delicatessen. De Marokkaanse gastronomie is steeds meer aanwezig in de Franse culinaire cultuur, zowel in grote restaurants als in de schappen van supermarkten.

Lees ook: Nora laat Nederlanders van magie van Marrakech proeven

"Er bestaan minstens 400 soorten tajines, meer dan 60 soorten couscous, en om dit erfgoed te laten voortbestaan is het van essentieel belang de keuken opnieuw te ontdekken, de verdwenen recepten te redden en te proberen de recepten die dreigen te verdwijnen te behouden", zegt Fatéma Hal, de manager van Mansouria, een historisch Marokkaans restaurant in het XIᵉ arrondissement van Parijs, tegen France 5. Het medium zond op dinsdag 19 april een reportage uit over de ware wortels van de Marokkaanse keuken.

Lees ook: Eindhovense Mohamed maakt samen met zijn dochter kookvideo’s

De kwaliteit van de Marokkaanse gerechten wordt soms ook bekritiseerd. Camille Dorioz, campagneleider van de NGO Foodwatch, bekijkt de ingrediënten van een wortelsalade met een ultrazoete saus en zegt dat het een sterk bewerkt product is. "Ik zou bijna willen zeggen, vermijd het", zegt ze. Een ander controversieel product is Ras el hanout, een mengsel van 27 specerijen dat soms het slachtoffer is van fraude vanwege fabrikanten. In supermarkten en delicatessenwinkels wordt dit specerijenmengsel verkocht voor een prijs tussen de 7 en 80 euro per kilo. "Controles zijn moeilijk uit te voeren, fraude is relatief gemakkelijk en maakt het mogelijk de prijzen aanzienlijk te verlagen", zegt Christophe Brusset, een voormalige handelaar in specerijen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team