Zoeken

Marokko wil Israëlische antiraketsysteem "Iron Dome" aanschaffen

9 november 2021 - 11:20 - Marokko

©

Marokko is van plan het raketafweersysteem "Iron Dome" te kopen van Israël, om zich te kunnen verdedigen tegen een eventuele aanval van het Polisario-front in de Sahara of tegen een offensief van Algerije.

Marokko wil het Israëlische raketafweersysteem aankopen om zich te beschermen tegen een eventuele aanval van de Polisario in de Sahara en andere "gevoelige civiele en militaire gebieden", meldt de nieuwswebsite Ynet. De "Iron Dome" is in staat om ongeveer 90% van de op het grondgebied afgevuurde raketten te onderscheppen.

Lees ook: Marokko: 50 miljard dirham voor het leger

Het conflict met het separatistische leger in de Sahara duurt reeds tientallen jaren. De twee partijen kwamen in 1991 overeen om over te gaan tot een staakt-het-vuren, onder leiding van de Verenigde Naties. Die overeenkomst werd op 13 november 2020 verbroken in Guerguerat.

Lees ook: Algerije en Marokko op rand van oorlog

Bovendien zijn de betrekkingen tussen Marokko en Algerije zeer gespannen. Het buurland is de belangrijkste steunpilaar van het Polisario-front in het Sahara-conflict. Algerije verbrak in september de diplomatieke betrekkingen met het koninkrijk. De crisis tussen de twee landen is vorige week verergerd door de dood van drie Algerijnse vrachtwagenchauffeurs. De Algerijnse regering beschuldigt Marokko van deze aanslag.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team