Zoeken

Marokko: 50 miljard dirham voor het leger

22 oktober 2021 - 10:40 - Economie

©

Gezien de crisis met buurland Algerije, dat de diplomatieke betrekkingen met Marokko heeft verbroken en een verbod heeft opgelegd aan militaire en civiele vliegtuigen om boven zijn luchtruim te vliegen, wil het koninkrijk zijn defensie- en wapenbudget uitbreiden. Deze zou een bedrag kunnen bereiken van 50 miljard dirham.

"De begroting voor volgend jaar zal een historische stijging van het defensie- en bewapeningsbudget bevatten," schrijft Atalayar. Voor het eerst zal de grens van 50 miljard dirham worden overschreden. Met de toewijzing van zo’n groot budget voor Defensie wil Koning Mohammed VI, Chef van de Generale Staf van de Koninklijke Strijdkrachten, het Marokkaanse leger verder versterken om een eventuele Algerijnse aanval af te slaan.

Lees ook: Marokkaans leger met geavanceerde technologie uitgerust

Middels de hervatting van de diplomatieke betrekkingen met Israël onder auspiciën van de Verenigde Staten, heeft Marokko de ambitie om een fabriek op te richten voor de productie van kamikazedrones. Intussen heeft het koninkrijk ook raketsystemen voor korte en middellange afstand, pantservoertuigen en tanks in Israël aan besteld voor de versterking van zijn leger.

Lees ook: Marokko versterkt en moderniseert leger

Marokko is een bevoorrechte partner van de Verenigde Staten. Volgens Joey Hood, de Amerikaanse staatssecretaris voor het Midden-Oosten, "is Marokko het enige land in Afrika waarmee wij een vrijhandelsovereenkomst hebben. Wij en onze bedrijven, zien Marokko als een toegangspoort tot het Afrikaanse continent. In dat opzicht hebben de Amerikaanse autoriteiten enkele dagen geleden de oprichting aangekondigd van een digitaal platform (Laayouneconnect.com), dat tot doel heeft om de regio van de Sahara te promoten, die door de Verenigde Staten onder Trump als Marokkaans grondgebied is erkend.

Bladna.nl