Zoeken

Israël weigert "Iron Dome" afweersysteem aan Marokko te verkopen

31 januari 2022 - 17:40 - Wereld

©

Israël weigert zijn "Iron Dome" afweersysteem te verkopen aan Arabische landen zoals Marokko en de Verenigde Arabische Emiraten omdat het bang is voor het uitlekken van geheime informatie en informaticatechnologieën.

"De Israëlische veiligheidsdiensten hebben geweigerd ontwikkelde technologieën te verkopen aan zijn nieuwe partners, de Arabische landen die de Abraham-overeenkomst hebben ondertekend", vertelt de Israëlische militaire analist Alon Ben David aan Maariv.

Lees ook: Marokko wil Amerikaans luchtafweersysteem US Patriot aanschaffen

Volgens de expert is het Israëlische ministerie van Defensie wel teruggekomen op zijn besluit om geen defensiesystemen te verkopen aan de Verenigde Arabische Emiraten. "We verkochten onze cybertechnologie, maar de verkoop van luchtverdedigingssystemen is een andere kwestie." Als gevolg van deze weigering zag Abu Dhabi zich genoodzaakt Noord-Koreaanse defensiesystemen te kopen waarbij gebruik wordt gemaakt van Russische technologie.

"Israël is bang dat de verkoop van deze technologie aan de Verenigde Arabische Emiraten kan leiden tot het doorgeven van geheimen aan een derde land", stelt Yoav Limor, een andere militaire analist, aan Israel Hayom.

Lees ook: Marokko-Algerije: vrees voor drone-oorlog

Analist Alon Ben David beweert dat Israël 4,5 miljard dollar heeft verloren na afwijzing van militaire contracten met de Verenigde Arabische Emiraten.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team