Zoeken

Marokko heeft geen haast om te reageren op handreiking van Duitsland

6 juni 2021 - 10:40 - Marokko

©

Marokko heeft nog geen reactie gegeven op de uitnodiging voor de Internationale Libië-conferentie op 24 juni in Berlijn. Het koninkrijk heeft allerminst haast om te reageren op de handreiking van Duitsland. Met deze geste hopen de Duitsers dat er spoedig een oplossing komt voor de diplomatieke crisis tussen beide landen.

"De uitnodiging is verstuurd maar het antwoord van Marokko is er nog niet ", meldt de Duitse regering. Volgens de website Le360, is het opmerkelijk dat Marokko tijdens deze diplomatieke crisis een uitnodiging heeft gekregen om deel te nemen aan de Libië-conferentie. "Deze uitnodiging klinkt als een expliciete erkenning van de cruciale rol die Marokko heeft gespeeld - en blijft spelen - in de netelige Libische kwestie", melden politieke insiders in het artikel van de Marokkaanse website.

Onlangs heeft het koninkrijk nog besloten om de ambassadeur in Berlijn terug te roepen omdat de Marokkaanse autoriteiten verbolgen waren over "vijandige daden" die schadelijk zouden zijn voor de belangen van Marokko. Vooral de kritiek vanuit de Duitse politiek op de Amerikaanse erkenning van de Marokkaanse soevereiniteit over de Sahara en de miskenning van de belangrijke rol die het koninkrijk heeft gespeeld in het Libische vredesoverleg, zijn de Marokkaanse autoriteiten in het verkeerde keelgat geschoten.

Duitsland organiseerde in januari 2020 al een conferentie over Libië en besloot toen om Marokko hiervoor niet uit te nodigen. In oktober van hetzelfde jaar heeft Marokko op zijn beurt niet deelgenomen aan een internationale videoconferentie over de Libië-kwestie. Volgens dezelfde bronnen is de Marokkaanse regering er niet erg happig op om in te gaan op de uitnodiging van de Duitsers en is er meer nodig om uit de diplomatieke crisis te komen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2023 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team