Zoeken

Marokko weigert uitnodiging van Duitsland voor Libië-conferentie

1 juli 2021 - 19:00 - Marokko

©

In een poging om de diplomatieke crisis met Marokko te bezweren heeft Duitsland het koninkrijk uitgenodigd voor een tweede conferentie over Libië. De Marokkaanse minister van Buitenlandse Zaken, Nasser Bourita, heeft deze uitnodiging echter geweigerd.

De Spaanse krant El Confidencial meldt dat de Duitse bondskanselier Angela Merkel, Marokko een uitnodiging heeft gestuurd om deel te nemen aan de tweede conferentie in Berlijn over de politieke impasse in Libië. Hiermee probeerde de Europese grootmacht om weer toenadering te zoeken tot het koninkrijk na de diplomatieke crisis die er is ontstaan door het Duitse standpunt over de Sahara-kwestie. Naast de uitnodiging die is verstuurd aan Marokko hebben de Duitsers besloten om Spanje niet uit te nodigen voor de conferentie.

Lees ook: Marokko schort politiesamenwerking met Duitsland op

Uit de reactie van minister Bourita blijkt dat Marokko allerminst gevoelig is voor het Duitse charmeoffensief. "Marokko’s rol begon niet in Berlijn en eindigt niet in Berlijn", verklaarde Bourita op 24 juni. Ook benadrukte hij dat "Marokko zijn standpunt niet verandert, of we nu zijn uitgenodigd of niet". Hoewel er dus geen Marokkaanse delegatie naar Berlijn af zal reizen, zal de Marokkaanse vlag wel te zien zijn op de officiële foto’s van de bijeenkomst.

De diplomatieke crisis bereikte zijn dieptepunt op 1 maart, toen Marokko besloot om de betrekkingen met Duitsland en Duitse instellingen op te schorten en de Duitsers alle toezeggingen aan het koninkrijk hebben ingetrokken. Duitse inwoners en toeristen werden getroffen door de opschorting van de samenwerking met de Duitse consulaten in Rabat en Casablanca. "De bevoegde Marokkaanse autoriteiten weigeren consulaire diensten te verlenen aan Duitse burgers zonder enige rechtvaardiging", meldde de Duitse ambassade in Rabat op 10 juni in een verklaring op haar website. Marokko besloot eind juni om ook de politiesamenwerking met Duitsland op te schorten. "Er is geen veiligheidssamenwerking met Duitsland", verklaarde Habboub Cherkaoui, directeur van de BCIJ op 25 juni.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team