Zoeken

Nieuw bedrijf voor beheer gaspijpleiding Nigeria-Marokko

15 november 2021 - 17:20 - Economie

©

Marokko is van plan om binnen het Marokkaanse staatsoliemaatschappij (ONHYM), een afdeling op te richten die zich uitsluitend zal bezighouden met het beheer van nationale olie- en gasprojecten, waaronder de gaspijpleiding Nigeria-Marokko.

"Het is onderweg. Het is een nieuwe instantie die zal worden opgericht voor het beheer van downstream-activiteiten," vertelt een ONHYM-bron die om anonimiteit verzocht, aan de Britse gespecialiseerde website S&P Global Platts. Deze nieuwe afdeling zich ook zal bezighouden met de levering van gas via de Nigeria-Marokko gaspijpleiding die de Europese markt zal bedienen.

Lees ook: Sound Energy wil gas exporteren van Marokko naar Spanje

Volgens dezelfde bron "ontwikkelt de industriële sector in Marokko zich snel en zal gas een belangrijk onderdeel van deze groei vormen. Daarom werkt Marokko ook aan de aanleg van netwerken voor het vervoer van gas naar industriële centra (auto- en luchtvaartindustrie).

Marokko beschikt over conventionele en niet-conventionele gasvoorraden van naar schatting ongeveer 300 Tcf (kubieke voet), die het land met de hulp van investeerders wil exploreren en ontwikkelen, aldus de bron bij ONHYM. Het project van het koninkrijk om voor de Atlantische kust een drijvende hervergassings- en opslaginstallatie te installeren heeft ook "veel belangstelling" gewekt, en er wordt ook werk gemaakt van de evaluatie van het plan om uit elektriciteit opgewekte zonne- en windenergie aan het VK te leveren.

Lees ook: Aardgas: Marokko wil in 2050 zelfvoorzienend zijn

Na het besluit van Algerije om het contract voor de Maghreb-Europa Gaspijpleiding (GME) niet meer te vernieuwen, is Marokko op zoek naar manieren om zich van gas te blijven voorzien. Volgens S&P Global Platts heeft het Spaanse bedrijf Naturgy woensdag aangegeven dat het verder onderhandelt met beide landen om eventueel een verlenging van het GME-concessiecontract te verkrijgen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team