Zoeken

Algerije blijft gas leveren aan Marokko

7 december 2021 - 15:40 - Economie

©

Algerije, dat uiteindelijk de gasleveringen aan Marokko heeft stopgezet door het contract voor de gaspijpleiding Maghreb-Europa (GME), dat op 31 oktober afliep, niet te verlengen, levert vloeibaar petroleumgas (LPG) aan Afriquia Gaz, het gas- en brandstofdistributiebedrijf van de Marokkaanse regeringsleider Aziz Akhannouch, via zijn oliemaatschappij Sonatrach.

Tussen 21 november en 1 december heeft de tanker Alrar van de Algerijnse oliemaatschappij Sonatrach aangelegd in de havens van Jorf Lasfar en Mohammedia om vloeibaar petroleumgas (LPG) te leveren aan Afriquia Gaz, het gas- en brandstofdistributiebedrijf van de Marokkaanse regeringsleider Aziz Akhannouch. De levering kwam voor velen als een verrassing. Algerije is een economische oorlog tegen Marokko begonnen, heeft de gaskraan naar zijn westerbuur permanent dichtgedraaid en dat midden in een diplomatieke crisis. Algerije heeft geweigerd de gaspijpleiding Maghreb-Europa (GME) verder te gebruiken die het buurland via Marokko met Spanje verbindt.

Lees ook: Sound Energy blaast gaspijpleiding Maghreb-Europa nieuw leven in

Geïnterviewd door Sputnik, zegt een bron bij Sonatrach dat de levering van gas aan Afriquia Gaz gerechtvaardigd is. Het argument is dat het contract het bedrijf van de Marokkaanse regeringsleider verbindt met het Algerijnse staatsbedrijf. "De relatie tussen Afriquia Gaz en Sonatrach bestaat al verscheidene jaren. Algerije is een van de belangrijkste leveranciers van vloeibaar aardgas aan het Marokkaanse bedrijf geworden. Het contract is geldig tot 25 december 2021," verklaarde de bron. Het is een contractuele relatie, bevestigt ook Taoufik Hammoumi, CEO van Afriquia Gaz.

Lees ook: Marokko blijft GME-gaspijpleiding onderhouden

"Algerije heeft een contract en moet dat tot eind december nakomen, het is daartoe verplicht. Ik ken niet alle details van deze levering, het kan het einde zijn van een lopende commerciële overeenkomst. Aan de andere kant zijn wij ook verplicht onze verplichtingen na te komen. Anders wordt het merkimago aangetast."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team