Zoeken

Marokko zou Algerije als gasleverancier kunnen schrappen

7 februari 2022 - 19:00 - Economie

©

De beslissing van Spanje om Marokko gas te leveren zou tot gevolg kunnen hebben dat Rabat Algerije in de nabije toekomst van zijn lijst van gasleveranciers schrapt. De beslissing is een dubbele tegenslag voor Algiers, omdat het had getracht het koninkrijk in een isolement te brengen, door het contract voor gaslevering via de Maghreb-Europa pijpleiding niet te verlengen.

Afgelopen donderdag bevestigde de Spaanse minister voor Milieubeheer dat Marokko zijn land had gevraagd te helpen bij de invoer van gas dat Rabat in vloeibare vorm op de internationale markten zou kopen. Spanje had "positief gereageerd" op dit verzoek. "Marokko kan vloeibaar aardgas (LNG) op de internationale markten kopen, het in een hervergassingsinstallatie in Spanje lossen en de pijpleiding Maghreb-Europa gebruiken om het naar zijn grondgebied te vervoeren", aldus de Spaanse bewindsman in een persverklaring.

Lees ook: Marokko gaat gas importeren via Spanje

In een interview met Bloomberg, zei Leila Benali, Marokkaanse minister voor Energietransitie en Duurzame ontwikkeling, dat Marokko begin januari een kleine groep LNG-handelaars had uitgenodigd om overeenkomsten te sluiten. Het koninkrijk is van plan contracten met deze handelaars te sluiten voor minstens vijf jaar, om de LNG-voorziening te verzekeren totdat Marokko zijn eerste hervergassingsinstallatie in de haven van Mohammedia heeft gebouwd.

"Het besluit van Spanje is een dubbele tegenslag voor Algerije, dat hoopte Marokko te isoleren en te voorkomen dat het koninkrijk zou profiteren van het gas dat door de Maghreb-Europa pijpleiding stroomt", verklaarden Marokkaanse waarnemers aan The Arab Weekly. Volgens hen is het besluit niet alleen een nederlaag voor Algiers, dat de betrekkingen tussen Madrid en Rabat onder druk wilde zetten, maar zou het Marokko er ook toe kunnen brengen Algerije in de naaste toekomst van zijn lijst van gasleveranciers te halen. "Wat Algerije vooral benadeelt, is dat het besluit van Spanje door Europa wordt gesteund en dat elk Algerijns bezwaar tegen dit besluit het Europese vertrouwen in Algiers als gasleverancier zou kunnen schaden."

Lees ook: Zonder pijpleiding met Marokko importeert Spanje meer vloeibaar aardgas

Het besluit van Spanje "is een overwinning voor de Marokkaanse economische diplomatie", aldus Nabil al-Andalusi, onderzoeker in internationale betrekkingen. Het koninkrijk verdedigt volgens hem zijn belangen op een ogenblik dat Algerije de energiezekerheid van het koninkrijk tracht te bedreigen. "Het Spaanse besluit is bijzonder pijnlijk voor het Algerijnse regime en zal Algerije in diplomatiek en economisch opzicht in grote verlegenheid brengen."

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team