2 mei 2022 - 21:00 - Economie
Voor het eerst zal Marokko vloeibaar aardgas (LNG) kopen op de internationale markt en het in omgekeerde richting vervoeren via de Maghreb-Europe Pijpleiding (GME), na het te hebben verwerkt in een hervergassingsinstallatie in Spanje. Verwacht wordt dat dit voor Spanje een winst van 10 miljoen euro zal opleveren.
De overeenkomst met Spanje voor de behandeling in de hervergassingsinstallatie en het vervoer naar het koninkrijk via de GME, zal de oorsprong en de traceerbaarheid van het aangekochte gas garanderen, verzekeren bronnen van het Spaanse ministerie van Milieuverandering en Enagás aan El Mundo. Verwacht wordt dat Marokko zal kiezen voor één van de bedrijven die regelmatig LNG naar Spanje importeren, aangezien zij reeds over de nodige know-how beschikken.
Lees ook: Marokko breidt gasinfrastructuur uit
Krachtens de overeenkomst zal Spanje slechts een kleine hoeveelheid gas per jaar kunnen leveren. Het gaat om 1 Gm3, dezelfde hoeveelheid die het koninkrijk ontving toen de GME-pijpleiding via zijn grondgebied gas aan Spanje leverde. Volgens informatie uit de energiesector zou de deal ongeveer 10 miljoen euro moeten opleveren voor het Spaanse gasnet.
Het aan Marokko geleverde gas zal worden gebruikt voor het opnieuw opstarten van de thermische centrale van Tahaddart in de regio Tanger en van Ain Beni Mathar in het westen van het land, die samen ongeveer 10% van het elektriciteitsverbruik van het land voor hun rekening nemen. Sinds Algerije de GME eind oktober heeft gesloten, is Marokko op zoek naar alternatieven. Het is van plan drijvende offshore-hervergassingsinstallaties te bouwen en heeft de olie- en gasexploratie opgevoerd om zijn energieonafhankelijkheid te vergroten.
Lees ook: Marokko’s gasinvoer via GME krijgt vorm
Algerije van zijn kant had reeds te kennen gegeven dat het niet zou aarzelen gascontracten met Spanje op te zeggen indien dit land ook maar één molecuul gas aan Marokko zou leveren. Spanje antwoordde dat het aan Marokko geleverde gas niet afkomstig zou zijn van Algerije.
Orka’s vallen opnieuw Marokkaanse vissersboot aan
Nieuwe club zegt "nee" tegen Hakim Ziyech
Marokkaanse Bissara soep, dé trend van 2025
Marokko heeft plan tegen watertekort
Koffie wordt nog duurder in Marokko
AliExpress introduceert betaling in dirham
Koffie wordt nog duurder in Marokko
AliExpress introduceert betaling in dirham
Marjane opent de aanval op Turkse concurrent BIM
Productie Sandero van Marokko naar Roemenië verplaatst?
Tunesische export naar Marokko in vrije val
Belastingamnestie Marokko: historisch succes voor niet-aangegeven vermogen
Lage voorraden oorzaak van dure diesel in Marokko
Marokkaanse export watermeloen keldert