Zoeken

Gaspijpleiding: Algerije wil voorwaarden opleggen aan Marokko

12 oktober 2021 - 20:00 - Economie

©

De Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune, verzekert dat zijn land nog geen besluit heeft genomen over de vernieuwing van het contract met betrekking tot de Maghreb-Europa Gaspijpleiding (GME) die door Marokko loopt en Algerije met Spanje verbindt. Het buurland overweegt een verlenging onder bepaalde voorwaarden.

"Er is in dit verband nog geen besluit genomen", zei Abdelmadjid Tebboune in een interview dat door ENTV werd uitgezonden. Hij voegde eraan toe dat Algerije tot het einde van het contract op 31 oktober gas zal blijven oppompen via GME.

Lees ook: Gaspijpleiding: Algerije overweegt toch verlenging contract met Marokko

Algerije voorziet Spanje, Portugal en Marokko van gas via GME, het betreft een levering van 13,5 miljard m³ per jaar. Het koninkrijk ontvangt slechts een deel van deze hoeveelheid: 800 miljoen tot een miljard m³ per jaar, naast de doorvoervergoedingen. In de crisis met Rabat lijkt de oosterbuur de GME te willen handhaven. "Algerije wil niet de indruk wekken dat het de vijandelijkheden heeft ontketend," verklaarde een Algerijnse deskundige op het gebied van energie aan TSA.

Lees ook: Algerije wil niet zwichten voor Marokkaanse "chantage" over gaspijpleiding

Maar Algerije zal wel bepaalde voorwaarden stellen aan Marokko. "Het is niet de bedoeling om Marokko cadeaus te geven. Als zij Algerijns gas willen kopen, moeten zij de prijs betalen die op de internationale markt geldt", aldus de Algerijnse deskundige. Met andere woorden, Rabat zal niet langer profiteren van een goedkope aanvoer van Algerijns gas via het GME.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2022 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team