Zoeken

Marokko blokkeert concessie gasleiding tussen Algerije en Spanje

16 juni 2021 - 10:40 - Economie

©

Door de diplomatieke crisis die er heerst tussen Spanje en Marokko vanwege de hospitalisering van Polisario-leider Brahim Ghali en de voortdurende spanningen met het buurland Algerije, verkeert de hernieuwing van de concessie van de Maghreb-Europa-gaspijpleiding in een impasse. In november loopt de huidige overeenkomst af over de gaspijpleiding waarmee via Marokko, gas van Algerije naar Spanje wordt vervoerd.

De onderhandelingen over het verlenen van een nieuwe concessie voor de gaspijpleiding Maghreb-Europa zitten muurvast. Volgens de Spaanse krant El Mundo is de weigering van Marokko om de concessie te verlengen een vergeldingsactie van Koning Mohammed VI voor de steun van Algerije en Spanje aan Polisario-leider Brahim Ghali. Zo sprak de Algerijnse president Abdelmadjid Tebboune bij de terugkeer van Brahim Ghali in Algerije zijn "dankbaarheid aan de Spaanse autoriteiten uit voor de geleverde inspanningen, het welkom dat aan de Saharaanse president werd gegeven en de zorg die aan hem werd besteed", meldt de krant.

Lees ook: Toekomst gaspijpleiding Maghreb-Europa op de helling

In geostrategisch opzicht is de Maghreb-Europa gaspijpleiding, waarmee Spanje en Portugal via Marokkaans grondgebied worden voorzien van Algerijns aardgas, nog steeds belangrijk maar minder bepalend omdat er inmiddels de directe "Medgaz" pijpleiding tussen Algerije en Spanje is aangelegd. "Zelfs als Marokko zou besluiten de concessie niet te verlengen en te stoppen met het passeren van gas via deze infrastructuur, is de levering aan Spanje verzekerd", vertellen experts aan El Mundo. Volgens hen wordt er nu via de Medgaz pijpleiding, die wordt beheerd door de Algerijnse gasbedrijven Sonatrach (51%) en Naturgy (49%), al meer gas naar Spanje getransporteerd dan door de Maghreb-Europa gaspijpleiding. Ook zou het gas dat via Marokko naar Spanje gaat slecht 15% van het totale gasverbruik in Spanje dekken.

De experts raden het de Spaanse overheid echter af om de onderhandelingen over de nieuwe concessie voor de gaspijpleiding Maghreb-Europa te beëindigen. Voor het Algerijnse staatsgasbedrijf Naturgy zou een verlenging van de concessie mogelijkheden bieden om hun gasproductie te diversifiëren. Spanje zou door de verlenging kunnen beschikken over een extra bevoorradingsbron. Marokko heeft plannen om zelf een gaspijpleiding van Casablanca naar Tanger aan te leggen die moet kunnen concurreren met de Algerijnse gasindustrie. Door het niet verlengen van de concessie zou Marokko echter 200 miljoen euro per jaar mislopen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team