Zoeken

Marokko: felicitaties van de VN

19 september 2023 - 12:00 - Marokko

©

De Verenigde Naties hebben Marokko geprezen voor diens snelle en effectieve reactie op de aardbeving die een tiental dagen geleden de provincie Al Haouz trof.

Namens de Verenigde Naties sprak de adjunct-secretaris-generaal voor Humanitaire Zaken en coördinator voor noodhulp, Martin Griffiths, vol lof over Marokko’s humanitaire reactievermogen na de dodelijke aardbeving van vrijdag 8 september. Griffiths liet in een persverklaring in Genève weten dat Marokko "enorme" middelen heeft gemobiliseerd om op de aardbeving te reageren, overlevenden uit het puin te halen, medische zorg te verlenen en essentiële hulp te bieden.

Lees ook: Wonderbaby Yasmine overleeft aardbeving maar verliest ouders (video)

Griffiths benadrukte ook "de ongelooflijke vrijgevigheid van lokale organisaties en vrijwilligers uit het hele land". Hij herbevestigde tevens het engagement van de Verenigde Naties om "de onmiddellijke en lange termijn inspanningen van Marokko te ondersteunen, met name op het gebied van coördinatie".

Lees ook: Ayoub, 16 jaar: de onmogelijke rouw na de aardbeving in Marokko

Marokko heeft aanzienlijke middelen ingezet om voedsel te leveren aan de getroffen bevolking, zowel via lucht als over land, in de eerste uren na de hevige aardbeving. Lokale autoriteiten, de Koninklijke Strijdkrachten, de Mohammed V Stichting voor Solidariteit, de Marokkaanse Rode Halve Maan, en anderen werden gemobiliseerd om actie te ondernemen in de getroffen dorpen en gehuchten.

Bladna.nl