Zoeken

Dorpsbewoners roepen Koning Mohammed VI om hulp

27 oktober 2023 - 17:00 - Marokko

©

Inwoners van een dorp dat getroffen werd door de krachtige aardbeving van 8 september, zijn kwaad op de regering vanwege de noodhulp die zij nog niet ontvangen zouden hebben. Ze roepen Koning Mohammed VI te hulp.

Een groep genaamd ’Coördinatie van de slachtoffers van de aardbeving in Amizmiz’, een dorp met 14.299 inwoners volgens de laatste volkstelling, heeft een geplande demonstratie voor dinsdag geannuleerd na een ontmoeting met lokale autoriteiten. Deze demonstratie was bedoeld om te protesteren tegen "de tekortkomingen en voortdurende onduidelijkheid van de regering over financiële hulp en wederopbouwplannen". Toch gingen honderden mensen de straat op. Ze scandeerden slogans tegen de regering van Aziz Akhannouch en riepen in het Tachelhit: "Amizmiz is gebroken." Ook klonken er leuzen als "Leve de Koning." De demonstranten riepen de monarch op om naar Amizmiz te komen en te controleren hoe de lokale autoriteiten zijn decreten uitvoeren.

Lees ook: Heldhaftige reis voor liefdadigheidsorganisatie: met trucks vol donaties naar Marokko

De demonstranten beweren de noodhulp, aangekondigd door het koninklijke kabinet na de hevige aardbeving die Marokko op 8 september trof, nog niet te hebben ontvangen, terwijl lokale functionarissen wel telefoonnummers hebben verzameld voor de overdracht van fondsen. "Voor velen was de daaropvolgende vertraging de druppel die de emmer deed overlopen," vertelt Mohamed Belhassan, coördinator van de groep, aan Hespress, waarbij hij stelt dat de toestand van de kampen waar de overlevenden van de aardbeving verblijven "rampzalig" is.

Lees ook: Koning Mohammed VI kondigt directe hulp aan armen aan

De vertragingen bij het verstrekken van noodhulp aan Amizmiz zijn schadelijk voor de getroffen bevolking, die worstelt om te overleven temidden van de windvlagen en overstromingen die Marokko treffen. Hun tenten zijn niet bestand tegen het slechte weer. Ze vrezen het ergste met de komst van het sneeuwseizoen. Elk jaar in november blokkeren hevige sneeuwstormen de wegen van afgelegen dorpen, waardoor meer dan 1000 dorpen in de Atlas wekenlang geïsoleerd zijn, zonder toegang tot elektriciteit, ziekenhuizen en scholen.

Bladna.nl