Zoeken

Beheer aardbevingen: Marokko beter dan Algerije

1 oktober 2023 - 12:15 - Marokko

©

De aardbeving in de provincie Al Haouz op 8 september, heeft laten zien hoe effectief Marokko’s crisismanagement is in vergelijking met Algerije’s aanpak na de aardbeving in Boumerdes in 2003. Dit wordt benadrukt door het Spaanse Instituut Coordenadas.

Na de aardbeving, die bijna 3000 levens eiste en meer dan 5500 mensen verwondde, heeft Marokko dankzij zijn snelle en gecoördineerde reactie de situatie kunnen normaliseren en met de noodzakelijke wederopbouw kunnen beginnen. Jesús Sánchez Lambás, vicevoorzitter van Coordenadas, prees de Marokkaanse inspanningen. "De reactie van Marokko was in lijn met westerse normen op het gebied van veiligheid en crisisbeheer, met transparantie in communicatie zowel binnen als buiten het land."

Lees ook: Algerijnse hulp aan Marokko: Abdellatif Ouahbi ontkent

De reactie van Marokko wordt als "voorbeeldig" beschouwd, waarbij zowel publieke als private sectoren, NGO’s en verschillende landen zoals Spanje hulp hebben aangeboden. Bovendien heeft Koning Mohammed VI persoonlijk de leiding genomen over de reddingsoperaties en de inzet van het leger bevolen. Ter contrast wijst Coordenadas op de langzamere en minder efficiënte reactie van Algerije na de aardbeving in Boumerdès in 2003. Hierbij ontbrak het aan coördinatie en een adequate respons voor de slachtoffers.

Lees ook: Algerije blokkeert reddingsoperaties naar Marokko

Bij de aardbeving in Boumerdès vielen er 2266 doden en meer dan 10.000 gewonden. Het Spaanse instituut benadrukt dat Algerije toen problemen had met coördinatie en het adequaat verstrekken van hulp, wat leidde tot harde kritiek vanuit zowel internationale als lokale gemeenschappen.

Bladna.nl