Zoeken

Ceuta al ruim 400 jaar Spaans volgens Observatorium

18 april 2023 - 20:00 - Wereld

©

Het Observatorium van Ceuta en Melilla heeft een korte video gepubliceerd over de geschiedenis van Ceuta, na de recente uitspraken van de voorzitter van de Marokkaanse Senaat waarin de twee autonome steden "bezette gebieden" worden genoemd.

"Wist u dat Ceuta al meer dan vier eeuwen deel uitmaakt van Spanje? Niemand zegt dat!", staat in de korte informatieve video die door het Observatorium op Twitter is gepubliceerd. De publicatie van deze video komt na de recente uitspraken van Enaam Mayara, die verklaarde dat de twee autonome steden "bezette gebieden" zijn.

Lees ook: Informeel gesprek over Sebta en Melilla met Hassan II 40 jaar na dato gepubliceerd

Van oorsprong Fenicisch, werd Ceuta overheerst door de Carthagers, Romeinen, Vandalen, Arabieren en Visigoten, aldus de video. "Begeerd vanwege haar strategische ligging aan de poorten van de Middellandse Zee, was Ceuta sinds de 11e eeuw de laatste etappe van de trans-Saharaanse route waarlangs het goud en zout ontving".

In die tijd en tot de komst van de Almoraviden had de stad "haar eigen koningen en een belangrijke militaire rol", vervolgt het observatorium, dat verder benadrukt dat "na zeven eeuwen van islamitische overheersing, Juan I van Portugal in 1415 Ceuta binnentrad als onderdeel van de herovering en het grondgebied assimileerde tot de Portugese kroon".

Lees ook: Ophef over serie waarin Marokkaansheid Sebta wordt betwijfeld

De dood van Sebasti√°n van Portugal in 1578 leidde ertoe dat Felipe II heerser van Portugal werd. Zo werd "Ceuta opgenomen in het Spaanse grondgebied", meldt het observatorium, waarbij opgemerkt wordt dat na de dynastieke breuk in 1640 "de inwoners van de stad vrijwillig kozen om deel uit te blijven maken van Spanje".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team