Zoeken

Marokko vecht voor erkenning kaftan na claimen Algerije

6 juli 2023 - 20:30 - Wereld

©

Marokko is van plan om stappen te ondernemen tegen de aanwezigheid van een foto van de Marokkaanse kaftan in het Algerijnse UNESCO-inschrijvingsdossier voor "de gandoura en de melehfa".

Als de toe-eigening van de Marokkaanse kaftan in het Algerijnse dossier wordt bevestigd, "zal het Marokkaanse ministerie van Cultuur, in overleg met de permanente delegatie van het Koninkrijk bij de UNESCO, naar behoren reageren," meldt een bron van het ministerie aan H24Info. Marokko zou bovendien een dossier voor de erkenning van de Marokkaanse kaftan voorbereiden.

Lees ook: Marokkaanse kaftan en Turkse mode: een stijlvol huwelijk in Istanbul

De zaak heeft eerder deze week voor veel reacties gezorgd op sociale media, na een tweet van Radio Fanida, expert in het Marokkaans cultureel erfgoed. "Deze flagrante verwarring roept vragen op over de professionaliteit en competentie van de vertegenwoordigers die verantwoordelijk zijn voor dit dossier," schreef het medium, eraan toevoegend dat de gandoura en de kaftan "twee duidelijk verschillende kledingstukken" zijn.

Radio Fanida heeft ook de Marokkaanse autoriteiten opgeroepen om "de nodige maatregelen te nemen om deze situatie recht te zetten en ervoor te zorgen dat het dossier van Algerije de rijkdom van haar eigen kleding nauwkeurig weerspiegelt, zonder vervalsing of verwarring met dat van andere naties".

Lees ook: Koning Rania van Jordanië straalt in Marokkaanse kaftan (video)

Het medium herinnert eraan dat Marokko in juli 2022 de kaftan en de brokaat van Fez, evenals 24 andere elementen, heeft opgenomen in het materiële en immateriële Marokkaanse erfgoed van de Organisatie van de Islamitische Wereld voor Onderwijs, Wetenschap en Cultuur (ICESCO), concluderend dat deze organisatie "dus de legitimiteit van dit Marokkaanse kledingerfgoed erkent".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team