Zoeken

Onvrede in Marokko over samenwerking Zouhair Bahaoui met Algerijnse influencer

10 juni 2024 - 16:20 - Cultuur

©

De recente samenwerking tussen de Marokkaanse zanger Zouhair Bahaoui en de Algerijnse influencer Norene Harid heeft voor ophef gezorgd. Harid verscheen in een teaser van Bahaoui’s nieuwe lied "Magdar", waarin ze danst in een traditionele Marokkaanse kaftan.

Veel Marokkaanse internetgebruikers uiten hun onvrede over deze keuze, daar zij vinden dat het de culturele waarde van hun erfgoed in gevaar brengt en dat de zanger gebruik maakt van de politieke spanningen tussen Marokko en Algerije om succes te boeken. Een methode die lijkt te werken, het liedje werd al ruim 13 miljoen keer bekeken op YouTube.

Lees ook: Marokkaanse zanger Zouhair Bahaoui onder vuur

De discussie over de oorsprong van de kaftan is een gevoelige kwestie tussen Marokko en Algerije. De controverse is verder aangewakkerd nadat Algerije bij de UNESCO een verzoek indiende om traditionele Algerijnse kledingstukken, waaronder de Marokkaanse Kaftan, te erkennen als Algerijns cultureel erfgoed. In reactie hierop diende het Marokkaanse ministerie van Jeugd, Cultuur en Communicatie een klacht in bij de UNESCO met het verzoek om de afbeelding van de Marokkaanse kaftan uit het Algerijnse dossier te verwijderen.

Lees ook: Algerijnse zangeres Cheba Chinou niet welkom in Marrokko

Het ministerie nam contact op met de Marokkaanse delegatie bij de UNESCO om bezwaar te maken tegen de Algerijnse claim, die een afbeelding bevatte van een specifieke kaftan genaamd "Ntaa’ al-Fassi", die werd gepresenteerd als onderdeel van het Algerijnse erfgoed. Dit incident heeft de spanningen tussen de twee landen op het gebied van culturele erfgoedclaims verder verhoogd. Marokko heeft een dossier ingediend bij de UNESCO om de Marokkaanse kaftan in al zijn vormen als immaterieel cultureel erfgoed te laten erkennen.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team