Zoeken

Kaftan: Marokko klaagt Algerije aan bij UNESCO

21 mei 2024 - 16:00 - Cultuur

©

Marokko heeft een klacht ingediend bij de UNESCO tegen Algerije, dat de Marokkaanse kaftan claimt als zijn eigen immaterieel erfgoed. De klacht werd ingediend door het Marokkaanse ministerie van Jeugd, Cultuur en Communicatie, in samenwerking met de Marokkaanse permanente delegatie bij de UNESCO.

De aanleiding voor de klacht is de aanvraag van Algerije om erkenning van traditionele Algerijnse kleding, waaronder de kaftan, door UNESCO. Marokko beschuldigt Algerije van toe-eigening van de "Ntaa van Fez"-kaftan, een traditionele Marokkaanse kaftan die zou zijn gestolen uit een museum in Amsterdam.

Lees ook: Algerije wil zich Marokkaanse kaftan toe-eigenen

In de klacht, ondertekend door minister van Cultuur Mohamed Mehdi Bensaid en gericht aan UNESCO-directeur-generaal Audrey Azoulay, eist Marokko dat Algerije de afbeelding van de kaftan uit zijn dossier verwijdert. Marokko benadrukt dat de kaftan een onmiskenbaar onderdeel is van zijn cultureel erfgoed en identiteit.

Lees ook: Marokko vecht voor erkenning kaftan na claimen Algerije

De Marokkaanse autoriteiten roepen de UNESCO op om waakzaam te zijn bij de behandeling van tegoeden om toekomstige toe-eigening van cultureel erfgoed te voorkomen. Marokko benadrukt dat het vastberaden is om zijn erfgoed te verdedigen en "geen enkele vorm van uitbuiting" van de UNESCO-Conventie voor de Bescherming van Immaterieel Erfgoed uit 2003 zal accepteren.

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team