Zoeken

Algerije blijft stil na erkenning Marokkaanse Sahara door Israël

20 juli 2023 - 21:30 - Wereld

©

De erkenning door Israël van de soevereiniteit van Marokko over de Sahara, heeft enkele reacties uitgelokt in Algerije. Experts spreken van een "non-event".

"Voor de Algerijnse autoriteiten is dit een non-event, omdat, net als de erkenning door Trump in 2020, dit niets verandert aan de aard van het conflict", legt Zoheir Bouamama, professor Internationale Relaties aan de Universiteit van Tipaza, ten westen van Algiers, uit aan Middle East Eye. Volgens hem is het zeer waarschijnlijk dat "de Marokkanen druk uitoefenen op de Israëliërs".

Lees ook: Koning Mohammed VI nodigt Benjamin Netanyahu uit in Marokko

"Wat betreft de vorm, kunnen we ons afvragen waarom de Israëlische autoriteiten tot nu toe niets hebben gezegd [het waren de Marokkaanse Buitenlandse Zaken die communiceerden]. Het is zeer waarschijnlijk dat de Marokkanen druk aan het uitoefenen zijn op de Israëliërs, vooral omdat in de afgelopen maanden de eersten de laatsten beschuldigden van dubbelzinnigheid [Israël was traag in het erkennen van de Marokkaanse soevereiniteit en beschouwde dit slechts als een serieuze optie]", merkt hij op.

"Deze erkenning is in strijd met de resoluties van de Verenigde Naties", benadrukt Taher-Eddine Ammari, professor Internationaal Recht aan de Universiteit van Tizi-Ouzou (Kabylie). Volgens Mahrez Lamari, voormalig voorzitter van het Algerijnse Comité van solidariteit met het Saharaanse volk, die zichzelf omschrijft als een mensenrechten- en volksactivist, is het Israëlische standpunt "een afstemming op de expansieve en koloniale stellingen van Marokko". Volgens hem voedt dit onrechtvaardigheid en straffeloosheid, en schendt het het internationaal recht.

Lees ook: Polisario reageert op Israëlische erkenning Marokkaans Sahara

Voorlopig heeft Algiers nog niet officieel gereageerd op het besluit van Israël om de soevereiniteit van Marokko over de Sahara te erkennen. Haar positie over het onderwerp is dus niet veranderd. Het conflict in de Sahara is volgens Algerije "een dekolonisatiekwestie die alleen kan worden opgelost door toepassing van het internationaal recht en de gevestigde doctrine van de Verenigde Naties en de Afrikaanse Unie op dit gebied".

Bladna.nl

Bladna.nl - 2024 - Contact - Over Bladna.nl - Privacybeleid - Ons team